31. mart 2020.31. mar 2020.
"Nezavisnost": Odgovorno i bez širenja panike

"Nezavisnost": Odgovorno i bez širenja panike

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" apelovao je danas na sve novinare u Srbiji da u uslovima vanrednog stanja "hladne glave pristupaju svom poslu i činjenice tretiraju sa pažnjom onoga koji rukuje potencijalno opasnim materijama".

"Pitanje uređivačke politike se, dakle, više ne postavlja. Jedina politika svakom novinaru i medijskom radniku treba da glasi: 'opšte dobro'. Ukoliko vlasnik ili glavni urednik imaju nešto protiv toga, osnovna je dužnost medijskog radnika da ga upozore na gorepomenuti prioritet interesa. Ko to nije u stanju, bolje je da se povuče sa medijske scene u najbliži karantin", ocenio je sindikat.

Kako se navodi u saopštenju, panika je najveći neprijatelj uređenog sistema kakvom svako društvo stremi, a u novinarskim rukama je alat za sejanje panike ili za njeno smirivanje i stavljanje pod kontrolu.

"Časno je biti u mogućnosti da uznemirenog smiriš a da mu pritom pružiš tačnu, blagovremenu i što je moguće celovitiju informaciju. U časovima sveopšte ugroženosti i narastajuće atmosfere straha, ljudi su skloni bežanju u predele iluzije ili u neracionalne teorije koje vode u paniku", upozorio je sindikat.

Iz ovog sindikata su naglasili da nije svaka reč koju bilo koji zvaničnik, pa i onaj najviši, izgovori, vredna prenošenja.

"Onda kada ta reč nije u skladu sa elementarnim načelima trezvenosti i razuma, ako je ponižavajuća za bilo koga ili ako podstiče ono najgore u ljudima - onda ta reč nije za prenošenje. Bez obzira na visinu ranga onog koji je izgovara. Jer mera novinarskog angažmana je mera služenja ljudima a ne vlastima", navodi se u saopštenju.

Sindikat je pozvao sve novinare i medijske radnike da slušaju svoj novinarski rezon, i da se u tekućoj situaciji sa pandemijom smireno i razložno bave svojim poslom, razmišljajući uvek o dobrobiti građana kojima služe.

"Pozivamo sve medijske radnike da se uzdignu iznad svakodnevne ravni i da u iskušenjima kojima naša profesija i inače ne oskudeva, pokažu da ta profesija sa stanovišta javnog interesa nije izgubljena", saopštio je Sindikat Nezavisnost.
Agencija Beta

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa