31. mart 2020.31. mar 2020.
Antikrizne mere obezbeđuju likvidnost, čuvaju radna mesta i proizvodnju

Antikrizne mere obezbeđuju likvidnost, čuvaju radna mesta i proizvodnju

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas da državni paket mera pomoći privredi sadrži 90 odsto predloga privrednika i da je trenutno 595 preduzeća delimično ili potpuno obustavilo proizvodnju, ali nisu otpustila radnike.

"Ovaj paket mera čuva ljude, radna mesta, likvidnost, proizvodnju i kičmu privrede. Kriza se ne može rešiti milijardama koje ćete upumpati u neka tržišta, moramo se najpre vratiti na to da se tržišta ponovo konsoliduju i vrate u funkciju", kazao je Čadež na konferenicji za novinare na kojoj je ministar finansija Siniša Mali predstavio antikrizne mere.

Čadež je ocenio da su mere pomoći uglavnom namenjene malim i srednjim preduzecima, ali i onim velikim da očuvaju radna mesta i likvidnost, da prežive ovaj period, a da kroz drugi deo mera dodju do povoljnog i investicionog novca i da im se država nađe kao partner i garant.

"Oko 595 kompanija je na na neki način redukovalo ili smanjilo rad, ali nisu otpustile zaposlene. To su uglavnom kompanije iz tekstilne, metalske industrije za kojima trenutno nema potražnje, ali i velike strane kompanije u kojima radi veliki broj žena koje moraju da budu kod kuće jer imaju decu mlađu od 12 godina", naveo je Čadež.

Istakao i da Info servis PKS radi danonoćno kako bi odgovorio na pitanje privrednika.

Komentarišući primedbe privrednika da na carini čekaju maske koje su dobili kao poklon iz Kine, Čadež je rekao da je problem što se dugo čeka na ateste te robe.
N1

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa