Berza

  • aero 868 ▲ 0,35%
  • impl 3.790 ▼ -0,03%
  • kmbn 2.300 ▲ 0,04%
  • mtlc 1.800 ⚫ 0,00%
  • niis 599 ⚫ 0,00%
  • tgas 12.803 ▼ -1,52%
(1. april 2020.)

Fabrici: Danas i sutra stižu dva aviona u Srbiju sa medicinskom opremom

Foto Beta

Foto Beta

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da će danas i sutra u Beograd stići dva aviona sa medicinskom opremom koju je Vlada Srbija nabavila na međunarodnom tržištu.

Fabrici je danas za Prvu televiziju rekao da je Vlada Srbije nabavila medicinska sredstva a da EU je pomogla da se ona dopremi u Srbiju.
"EU finansira kargo letove. Prva dva leta su stigla, jedan u petak a drugi u nedelju. Imamo još dva leta koja se očekuju danas i sutra i Vlada Srbije je već uputila zahtev za finansiranjem novih 10 letova u aprilu", rekao je Fabrici.

On je istakao da EU 16. marta dobila zvaničan zahtev Srbije za pomoć i da je Unija već 20. marta izdvojili 7,2 miliona evra za finansiranje opreme".

Pored toga EU je pokrenula inicijativu zajedničke nabavke i pozvala Vladu Srbije, kao i druge zemlje u regionu, da budu deo tog mehanizma.

"Zajednička nabavka nam omogućava da imamo bolju cenu, jer umesto da se svi takmiče međusobno i da privatne kompanije kupuju opremu i preprodaju je, kroz zajedničku nabavku Evropska Komisija vodi postupak i imperativ je da se postigne bolja cena i bolji kvalitet. Prva procedura nabavke je zaključena 27. marta. Komisija razmatra ponude i vrlo brzo ćemo objaviti dodeliti prve ugovore", rekao je Fabrici.

On je naveo da je EU zajedno sa Srbijom i uz Srbiju ne samo u ovom teškom trenutku, već i da tradicionalna pomoć Unije daje dobre rezultate.

"U prethodne dve decenije EU je ili dala ili pozajmila Srbiji 250 miliona evra samo u sektoru zdravstva. Izgrađeno je i renovirano više od 20 bolnica u Srbiji zahvaljujući ovim sredstvima", naveo je Fabrici.

Upitan da prokomentariše tvrdnje Karla Bilta da je u Srbiji mnogo više pažnje posvećeno kineskoj pomoći, Fabrici je rekao da se treba koncentrisati na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle jučerašnjeg razgovora sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem, koji je zahvalio EU na pomoći od 15 miliona evra za hitnu pomoć, 21 milion evra kao kratkoročnu pomoć i još 50 miliona na duži rok.


Izvor Beta

Najnoviji broj

28. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa