2. april 2020.2. apr 2020.
Đorđević povodom Svetskog dana autizma: Različitost nas čini jednakima

Đorđević povodom Svetskog dana autizma: Različitost nas čini jednakima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je da će Vlada Srbije i u narednom periodu nastaviti da se zalažu za stvaranje modernog društva u kojem ne postoji nijedan oblik diskriminacije.

On je, povodom 2. aprila Svetskog dana autizma koji se ove godine obeležava pod sloganom "Mogu da učim, mogu da radim", ocenio da osnova svakog modernog društva ogleda se pre svega kroz razvoj svesti svih građana i njihovog zajedničkog delovanja.

Kako je naveo, predrasude prema ljudima koji imaju određeni stepen invaliditeta, druge su verske ili nacionalne pripadnosti, u Srbiji ne smeju da postoje, već svi treba da prihvatimo razlike među ljudima i pomognemo onima kojima je pomoć potrebna kako bi ostvarili svoja osnovna ljudska prava.

"Resorno ministarstvo nastaviće aktivno da se zalaže da svakoj grupaciji osoba sa invaliditetom pruži mogućnost da oblikuje, izražava i realizuje svoje potrebe i da ima jednake mogućnosti i pravo na različitost", kazao je Đorđević, saopštilo je ministarstvo.

Naveo je da će ministrastvo nastojati da osobama sa autizmom i njihovim porodicama olakša i učini život boljim nizom aktivnosti, putem konkursa za unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom, kao i kroz saradnju sa Savezom udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

S obzirom da su rana dijagnostika i tretman, uključivanje u obrazovni proces i zapošljavanje, ključni za razvoj socijalnih veština, ministarstvo će, kako je naveo Đorđević, nastaviti da u partnerstvu sa relevantnim institucijama preduzima aktivnosti koje će doprineti da osobe iz autističnog spektra postanu samostalnije, vode ispunjeniji i produktivniji život i daju pun doprinos zajednici čiji su ravnopravni članovi.

"Pozivamo sve građane, donosioce odluka, stručnjake, lidere poslovnog okruženja i javnost da daju svoj doprinos u cilju ostvarivanja veće ravnopravnosti i uključenosti u društvo osoba sa autizmom, čime ćemo osobama koji imaju autizam poslati jasnu poruku da nisu same i da nas različitost ustvari čini jednakima, poručio je Đorđević.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa