9. april 2020.9. apr 2020.
Svi u službi borbe protiv virusa

Svi u službi borbe protiv virusa

Šabački Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić" dobio je novi kontingent zaštitnih vizira namenjenih zdravstvenim radnicima ove ustanove, prevashodno radnicima u Trećoj zdravstvenoj ambulanti koja je istovremeno i kovid ambulanta. Od srede u Domu zdravlja se obavlja i testiranje, odnosno uzimanje brisa za testiranje na Kovid 19, a funkcioniše i kovid parking u neposrednoj blizini ove ambulante.

-U Trećoj zdravstvenoj ambulatni je prijem pacijenata kod kojih se sumnja da bi mogli biti zaraženi korona virusom. Najizraženiji simptomi su: kašalj, povišena temperatura, otežano disanje. Apelujem na sve sugrađane da se javljaju striktno u ovu ambulantu ukoliko imaju pomenute simptome. Naravno, mogu se javiti i na telefon 015/363-505, ali je preporuka da ne čekaju i ne odugovlače. Pregled obavljaju dežurni lekari. Osim pregleda od juče smo počeli i uzorkovanjem briseva iz nosa i grla, koji se potom prosleđuju Zavodu za javno zdravlje, a on potom njih prosleđuje Veterinarskom specijalističkom institutu na dalju analizu - istakla je direktorka Doma zdravlja Jasmina Stanković.



Radno vreme Doma zdavlja je od 07 do 22 sata, dok u preostalom vremenu, građani koji osete ovakve simptome mogu da se jave službi Hitne pomoći. Sve druge ambulante rade od 7 do 18 časova.

Kod stanovništva se javio i strah da bi pri dolasku u Treću zdravstvenu ambulantu, iako nemaju simptome Kovid 19 mogli usled blizine onih kojisu potencijalni nosioci virusa, biti ugroženi. U Domu zdravlja uveravaju da za taj vid straha nema potrebe.

-Kompletna procedura se obavlja prema važećem algoritmu koji je propisalo Ministarstvo zdravlja. Najpre osobe sa poznatim tegobama pregledamo, potom lekar određuje neophodne laboratorijske nalaze krvne slike, a može dati uput i za snimanje pluća. Imamo sasvim dovoljan broj lekara, te nema gužve i svi pacijenti su maksimalno zaštićeni – navela je dr Katarina Šimon.



Vizire, naručenih 150, izrađenih na 3D štampačima u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu, ovoj zdravstvenoj ustanovi je uručio gradonačelnik Šapca sa saradnicima.

-Ovo je Kovid ambulanta, ne samo za grad Šabac, već i za opštine: Koceljeva, Bogatić i Vladimirci. Grad je obezbedio poseban parking, kako bi svi koji dolaze na testiranje, svi za koje postoji osnovana sumnja da su zaraženi korona virusom, kako se ne bi gubilo vreme u potrazi za mestom, već da najbrže moguće dođu, obave pregled. Dom zdravlja je opremljen da pruži sve neophodne usluge i koristim priliku da se zahvalim osoblju u Domu zdravlja, ali i kompletnom zdravstvenom osoblju u svim našim ustanovama: Opštoj bolnici, Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja koji su najizloženiji i daju svoj maksimum da se uspešno izborimo sa ovim izazovom. Mi kao Gradski štab za vanredne situacije pratimo ispunjavanje svih epidemioloških saveta i nazora. Saradnja je jako dobro, male neusaglašenosti oko obaveštavanja su ispravljene i na današnji dan u Šapcu ima 14 osoba u gradu pozitivnih na test korona virusa - istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

U borbi protiv korona virusa, gradonačelnik je napomenuo da je, po utvrđivanju osoba pozitivnih na Kovid 19 budu utvrđeni i njihovi kontakti.

-Od velike važnosti je da stručna lica Zavoda za javno zdravlje u saradnji sa drugim insitutcijama kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi utvrdili kontakte zaraženih, utvrdili izvor zaraze, jer na taj način prekidamo niz. Tome posvećujemo najveću pažnju jer je to u interesu, bezbednosti i zdravlja svih naših sugrađana - dodao je Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa