10. april 2020.10. apr 2020.
U moratorijumu krediti građana i privrede u iznosu oko dve milijarde evra

U moratorijumu krediti građana i privrede u iznosu oko dve milijarde evra

Mogućnost da privremeno zaustave otplatu obaveza prema bankama u vreme vanrednog stanja izazvanog epidemijom korona virusa naišla je na veliko interesovanje građana, kao i privrede, i u moratorijumu će biti oko dve milijarde evra kredita, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije (UBS).

Za moratorijum se odlučilo 94 odsto građana koji imaju obaveze prema bankama, dok je skoro šest odsto izričito tražilo da nastave sa otplatom, navedeno je u saopštenju.
"Vrlo slično su reagovala i preduzeća. Za moratorijum se opredelilo 92,9 odsto firmi, a 7,1 odsto izjasnilo se da želi i dalje da plaća svoje obaveze. Firme koje su odlučile da nepromenjeno plaćaju obaveze veće kompanije, tako da one čine oko 30 odsto ukupne kreditne zaduženosti privrede", izjavio je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.

Dodao je da su to zbirni podaci, odnosno odnose se na ukupan bankarski sektori, a da, kada se posmatraju banke pojedinačno, procenti variraju, ali ne u većoj meri.

"Iz ove statistike vidimo da su ljudi želeli da budu oprezni i da su smatrali sigurnijim da se odmah opredele za moratorijum, umesto da čekaju dalji razvoj situacije. To ne znači da su oni zapali u teškoće sa otplatom svojih obaveza prema bankama, već da su reagovali sa namerom da spreče svaki rizik. S obzirom na politiku plata u državnim i javnim službama i uz mere pomoći za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, imamo razloga za optimizam i veru da platežna sposobnost neće biti ozbiljnije ugrožena", naveo je Vasić.

Ukupna suma na koju se odnosi moratorijum u izmirenju obaveza prema bankama iznosi oko dve milijarde evra, što je, kako je istaklo UBS, podrška bankarskog sektora građanima i privredi da savladaju otežane uslove svakodnevnog života i poslovanja, koji su izazvani epidemijom KOVID-19.


Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa