14. april 2020.14. apr 2020.
Epidemiološka situacija pod kontrolom

Epidemiološka situacija pod kontrolom

Prvi slučaj oboljevanja od Kovida 19 u koceljevačkoj opštini zabeležen je početkom prošle nedelje. Do ove sedmice registrovana su još dva zaražena žitelja ali je komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Dušan Ilinčić ocenio da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

–Za sada imamo tri stanovnika naše opštine inficirana ovim virusom. U pitanju su muškarci. Jedan iz Koceljeve, drugi iz Svileuve i treći iz Ljutica. Situacija je pod kontrolom. Svi bliži kontanti obolelih su u samoizolaciji. Dobili su obaveštenje od Zavoda za javno zdravlje o tim merama a dalji postupak njihovog praćenja, odnosno poštovanja mera samoizolacije je u nadležnosti policije. Inače, svi ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima su dobro i prema sadašnjem stanju ne pokazuju nikakve simptome infekcije. Mi se trudimo da preko naših resornih službi izađemo u susret tim ljudima i obezbedimo im osnovne životne i higijenske namirnice, kako bi lakše podneli ove izrečene mere- izjavio je Ilinčić.

Prema njegovim rečima svi oni koji su osećali bilo kakve simptome i kod kojih je bilo nekakvih naznaka oboljevanja od Kovida 19 su testirani i blagovremeno hospitalizovani.

–Svi oboleli su adekvatno zdravstveno zbrinuti i prema rečima lekara, sa kojima smo u svakodnevnom kontaktu, svi su sa lakšom kliničkom slikom. Očekujemo brzo njihovo novo testiranje koje će, nadam se, pokazati da su negativni na ovaj virus kako bi se što pre vratili zdravi svojim porodicama- poručio je komandant Štaba za vanredne situacije opštine Koceljeva.

Na dnevnom nivou u trijažnu ambulantu koceljevačkog Doma zdravlja javi se u proseku desetak pacijenata sa nekim od respiratornih tegoba i povišenom temperaturom što, prema rečima vd direktorke ove zdravstvene ustanove, ne znači da svi imaju infekciju koronavirusom niti da ih je potrebno testirati.

–Pacijenti koji kašlju, guše se, imaju temperaturu javljaju se u našu trijažnu ambulantu i potom se pristupa propisanoj proceduri. Lekar je taj koji odradi šta treba, pozove epidemiologa sa kojim se konsultuje o daljim postupcima- objasnila je dr Verica Sofranić i dodala da se u Domu zdravlja “Dr Darinka Lukić” sprovode sve propisane mere zaštite što podrazumeva korišćenje zaštitne opreme koje ima dovoljno, merenje temperature pacijentima pre ulaska u ustanovu kojima se, tom prilikom, daju i zaštitne maske za lice.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa