17. april 2020.17. apr 2020.
U Šapcu dva nova slučaja zaraze

U Šapcu dva nova slučaja zaraze

Na teritoriji grada Šapca u protekla 24 sata evidentirana su još dve osobe pozitivne na COVIDV 19. Od početka pandemije do danas ukupan broj obolelih na teritoriji našeg grada je 58, a sobzirom da je u protekla tri dana zabeležen blagi pad, nadležni kažu da imamo razloga za blagi optimizam.

Zbog povećanog broja sugrađana na ulicama i priprema za veliki praznik, i višednevni policijski čas, pojačane su kontrole i nadzor prodajnih objekata i pijaca.

Stanje u domovima za stare stabilno, a iz Gradske uprave obaveštavaju starije sugrađane da će Kol centar 364-130 biti aktivan i tokom praznika.

Lekari Doma zdravlja u svakodnevnom telefonskom kontaktu sa osobama u izolaciji, dok novinu predstavlja obaveštenje stiglo iz Instituta za onkologiju Srbije, da onkološki pacijenti više ne moraju da se testiraju na koronu, pre početka hemio-terapije.

Našao sam infektologa, ministar se ne javlja

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, na današnjoj redovnoj konferenciji za štampu gradskog Štaba za vanredne situacije,obavestio je javnost da je iz razgovora sa direktorima oba smeštaja za stare na teritoriji Grada dobio informciju da je u ovim ustanovama epidemiološka situacija stabilna, a da se odgovor na pitanje privremene bolnice u sali Ekonomske škole, još uvek čeka.

-Ministar nam nije poslao nikakav zvanični odgovor. Iako smo imali drugačiju informaciju od strane našeg Zavoda za javno zdravlje, ministar Lončar je na nedavnoj konferenciji za štampu rekao da za rad jedne ovakve privremene bolnice treba infektolog. Ja sam u međuvremenu uspeo da nađem infektologa, ali se ministar ne javlja na telefon. Zbog toga sam napisao mejl načelniku Mačvanskog upravnog okruga,da pokuša da mi omogući da stupim u kontakt sa ministrom- istakao je Zelenović, i izrazio uverenje da postoji potreba da se 23 pacijenta sa Sajma, kojima će se brzo pridružiti i oboleli koji se dobro oporavljaju u beogradskim bolnicam ,na konforan način smeste u Šapcu.

Statistika povoljna, ali nema opuštanja

Direktorka Doma zdravlja „Draga Ljočić“, Jasmina Stanković, izrazila je blagi optimizam, jer se broj pozitivnih na koronu, ali i broj onih koji se javljaju u Kovid ambulantu poslednjih dana smanjio. Međutim, ove cifre nikako ne treba da znače da treba da se opustimo i prepustimo čarima prazničnih, sunčanih dana, već izdržimo i budemo istrajni u poštovanju mera zaštite i saveta struke.
- Testirano je ukupno 20 osoba, 13 sa tegobama i sedam onkoloških pacijenata. Od tih 13, samo jedna osoba je bilapozitivna i jedna osoba kojaje testirana u ZZJZ Šabac. Sinoć smo za te dve osobe organizovali transport za Beograd, dok danas ovaj transport nismo imali- izjavila je Stankovićeva i napomenula da je do danas u bolnice za lakše oboloele transportovane 23 osobe na Sajam i 10 u Banju Koviljaču.

Doktori Doma zdravlja i dalje brinu o svim kontaktima zaraženih pacijenata.Svakodnevnim telefonskim pozivima, oni se informišu o zdravstvenom stanju 149 osoba.Stankovićeva je navela da je primetno smanjenje osoba pod zdravstvenim nadzoeom , a da danas iz izolacije izlazi 134 lica.

Gužva očekivana, nadzor pojačan

Načelnik gradskemuprave Milan Vasić je izjavio da je gužva na ulicama Šapca, a pre svega u trgovinskim radnjama i pijacama danas bila očekivana, pa su zbog toga pojačane i mere kontrole zaštitinih mera.

-Angažovali smo Komunalnu inspekciju, komunalnu policiju i druge gradske službenike da kontrolišu sprovođenje mera zaštite. Ponosan sam kako sistem funkcioniše, i na koji način su građani poštovali pravila, što samo dokazuje da kada se uspostavi red i jasno definišu pravila, ta pravila je lako poštovati- istakao je Vasić, i najavio osmi krug dezinfekcije ulica kao i gerontoloških centara.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa