27. april 2020.27. apr 2020.
foto: Agencija Beta

foto: Agencija Beta

Kisić Tepavčević: Virus slabi, neophodna lična odgovornost

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je neophodno da se primene mere prevencije širenja zaraze korona virusom i da se smanje rizici, bez obzira što se otvaraju neke društvene ustanove. Kisić Tepavčević je za Radio-televiziju Srbije rekla da virus slabi i da se građani postepeno vraćaju normalnim aktivnostima, ali da je dosta toga na ličnoj odgovornosti i proceni rizika.

Govoreći o otvaranju škola i vrtića, navela je da i dalje nisu potvrdene hipoteze da je kod dece moguće širenje zaraze, ali da su po pravilu kliničke slike blage ili nema nikakvih simptoma.

-Otvaranje tih ustanova nije samo zdravstveno pitanje. Bezbednija je varijanta boravak dece u takvim kolektivima, nego sa dekama i bakama, to je isto kao i kad je sezona gripa - kazala je.

Kisić Tepavčević je navela da će Univerzitet uskoro da donese odluku o radu fakulteta u narednom periodu i najavila je sastanak proširenog rektorskog kolegijuma posle kojeg će studenti biti obavešteni o svemu.

Ona je savetovala izbegavanje okupljanja većeg broja ljudi, održavanje fizičke distance i ocenila da će se te mere lakše primenjivati ukoliko se više vremena provodi napolju, po višim temperaturama.

Kisić Tepavčević je rekla da je suština bila da se spreči ulazak virusa u socijalne ustanove i dodala da je bilo propusta na različitim nivoima i da će neko morati da snosi odgovornost.

Ona je navela da je trenutni prioritet da se korisnici smeste u odgovarajuće ustanove.

Agencija Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa