27. april 2020.27. apr 2020.
foto: Mačva info

foto: Mačva info

Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Na devetoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije analizirana je trenutna situacija na teritoriji opštine Bogatić, a potom su članovi doneli naredbe i odluke o načinu funkcionisanja i postupanja u predstojećem periodu. Prema izveštajima, Dom zdravlja, Policijska stanica, Javno-komunalno preduzeće, Centar za socijalni rad i ostale službe, ustanove i organizacije u opštini Bogatić funkcionišu bez problema i postupaju prema propisanim merama, odlukama i naredbama Štaba.

-Stanje je izuzetno dobro, sve naše službe funkcionišu i osim svojih redovnih delatnosti i sprovode aktivnosti vezane za smanjivanje rizika od zaraze kovidom 19. Još uvek se dobro držimo, na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga jedini nemamo pozitivnih nalaza. Danas smo usvojili mere koje su usaglašene sa merama Republičkog kriznog štaba, a odnose se na naše građane. Pre svega mera vezana za zabranu kretanja za vreme prvomajskih praznika, a takođe i dozvoljavanje rada određenim trgovinsko-zanatskim radnjama u narednom periodu, uz obavezne mere prevencije, koje su takođe propisane, s obzirom da se radi o frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama, tamo gde je blizak kontakt zaposlenih i korisnika usluga. Doneli smo i meru kojom se zabranjuje okupljanje u izletištima, parkovima, javnim mestima predviđenim za rekreaciju i sport. Znamo da idu prvomajski praznici i da je zabrana kretanja, ali pretpostavlja se da će neko ipak hteti da u prirodi provede ovaj policijski čas, pa bih apelovao na naše sugrađane da se uzdrže još ovaj vikend, obzirom da se najavljuje da nakon ovoga više nećemo imati zabranu kretanja vikendom, i da budu disciplinovani i poštuju sve mere, kao što su to poštovai i do sad, kako bismo održali ovakvo stanje, ako je to ikako moguće, što duže - izjavio je Nenad Beserovac, Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić.

Sve službe u Domu zdravlja Bogatić funkconišu po ustaljenim propisima i nema nikakvih komplikacija u radu zdravstvene ustanove.

-Zaključno sa jučerašnjim datumom, Dom zdravlja Bogatić je uzeo 24 uzorka od pacijenata, a brisevi su prosleđeni Zavodu za javno zdravlje Šabac. Naglasio bih da su nalazi svih pacijenata bili negativni i zahvalio bih se svim građanima opštine Bogatić na korektnosti i razumevanju u datoj situaciji. Dva građanina sa teritorije naše opštine su prevezena iz privremene bolnice u Novom Sadu u Bogatić i Badovince. Radi se o dva vojnika koji su sa naše teritorije, njihov nalaz je za sada negativan, a oni će nakon 14 dana samoizolacije u Domu zdravlja uraditi ponovno testiranje. Ako budu ponovo negativni oni će se vratiti u svoje jedinice. Još jednom bih da napomenem da na teritoriji opštine Bogatić ni jedan pacijent do sada nije bio pozitivan na kovid - rekao je Goran Makunčević, direktor Doma zdravlja Bogatić.

Od prošle sednice do danas na teritoriji opštine Bogatić zabeležena su tri kršenja mere zabrane kretanja, a ta lica policijski službenici su priveli dežurnom sudiji za prekršaje i izrečena im je novčana kazna u iznosu od 90 do 150 hiljada dinara, navedeno je u izveštaju Policijske stanice Bogatić. Nije bilo kršenja mera samoizolacije, a policijski službenici kontrolišu još deset građana, koji su na teritoriji naše opštine još pod zdravstvenim nadzorom.

Javno-komunalno preduzeće preduzima sve neophodne mere u cilju sprečavanja pojave i širenja infekcije kovid 19 virusom. Prošle nedelje otvorena je Zelena pijaca u Bogatiću, a zaposleni u ovom preduzeću, zajedno sa komunalnim inspektorom i policijskim službenicima, obezbedili su poštovanje svih propisa i mera zaštite i prodavaca i kupaca. Od četvrtka,23.aprila, do nedelje, 26.aprila, obavljena je druga tura dezinfekcije svih ulica na teritoriji opštine bez obzira na kategoriju puteva.

Načelnik Štaba naveo je da je dobijena je saglasnost Vlade Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na spiskove poljoprivrednih proizvođača koji čekaju dozvolu za prelazak do svojih njiva na levoj obali reke Drine.

-Pograničnoj policiji i službenicima na Pavlovića mostu već su dostavljeni spiskovi sa imenima ratara, a još se čeka saglasnost iz Sarajeva. Obećano nam je da će danas to pitanje da se reši i da bi već od sutra ljudi najnormalnije mogli da krenu u njive. Nećemo morati čak ni da organizujemo grupne prelaske, već će, na osnovu spiska, svako moći pojedinačno da pređe i obavi radove do 20 časova. Zaposlena lica čija su radna mesta u Republici Srpskoj treba da se jave u Nacionalnu službu za zapošljavanje sa potvrdom o zaposlenju, gde će moći da dobiju dozvolu za prelazak granice - naveo je Miroljub Stanić, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić.
M.K./Mačva info

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa