5. maj 2020.5. maj 2020.
Crveno zlato šabačkog kraja spremno za izvoz

Crveno zlato šabačkog kraja spremno za izvoz

Sa prvim sunčanim majskim danima započela je ovogodišnja berba jagoda na otvorenom poljima u šabačkom kraju. Zreli crveni plodovi polako pristižu, a poljoprivrednici očekuju solidan prinos i cenu.


U pocerskom selu Grušić, na sunčanim obroncima Cera, domaćini vredno ubiraju prve polodove svog rada. Iako je bilo straha, nedoumica zbog epidemiološke situacije i vanrednog stanja, dolazak otkupljivača i otvaranje tržišta umirio je proizvođače.



Joviša Tešić iz ovog sela na oko 60 ari gaji jagodu i nada da će cena biti solidna kako bi se opravdala ulaganja.

-Za sada je dobra cena, očekujemo da će tako i ostati do kraja sezone kako bismo vratili uloženo i naredne godine podigli nove zasade - pojasnio je Tešić.



Bez sistema za navodnjavanje (kap po kap) nije moguće održati zasad, te su poljoprivrednici rešenje pronašli u dubinskim bunarima subvencionisaniim od strane Grada. Na ovaj način snabdevaju biljke potrebnom vodom i prihranjuju ih, a postižu kvalitet roda potreban za plasman na tržište.

-Pre dvehiljaditih u šabačkom kraju uzgoj jagoda je bio na mnogo manjim površinanaam nego sada. Zahvaljujući dubinskim bunarima poljoprivrednici su povećali svoje zasade i sada na godišnjem nivou mogu po hektaru da ostvare dobit od 8 do 12 hiljada evra. Samim tim se je i obrt kapitala proizvođača na teritoriji Grada od 25 do miliona evra godišnje, a dobit oko 10. Grad je u subvencije za kopanje dubinskih bunara uložio 1,5 miona evra, a više od 700 farmera je iskoristilo ovu pogodnost i to je razlog što su jagodnjaci na površini od 1500 hektara - rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa