10. maj 2020.10. maj 2020.
foto: Balkan handball

foto: Balkan handball

Kada od "vanzemaljaca" nije bilo odbrane

Baš na današnji dan, baš tog 10. maja, pre gotovo tri i po decenije, najdraži vanzemljaci su udarili poslednji pečat, parafirali zvanje jedne od najboljih ekipa svih vremena u sportu koji ih je proslavio. Danas je tačno 34 godine kako je Rukometni klub "Metaloplastika" po drugi put postao šampion Evrope. U svom gradu odbranili su najvredniji pehar klupskog rukometa na planeti.

Dana 10. maja 1986. godine, u revanšu finala Kupa evropskih šampiona (KEŠ), Šapčani su u, nema potrebe naglasiti ispunjenoj dvorani "Zorka", savladali onda najbolji poljski klub "Vibžeže" iz Gdanjska 30:23 (15:9), nadoknadili minus pet iz prvog meča i postali ponovo prvaci starog kontinenta. Jedan od najboljih mečeva u bogatoj i uspešnoj katrijeri pružio je Zlatko Portner, postigao sedam golova, bio najefikasniji, možda i psihološki najvažniji momenat bio je njegov gol kada je "plavi" tim imao tri igrača manje na parketu. Isaković je takođe postigao sedam golova, Vujović šest, Mrkonja pet, Rašić je pogosio tri puta, Vuković dva, a nastupali su još: Bašić i Karanović,čuvari mreže, potok Kuzmanovski, Ignjatović, Mijatović i Milošević. Ekipu je predvodio Aleksandar Pavlović.

U prvom meču finala, šest dana ranije, Šapčani su poraženi u uslovima kakvi su danas nezamislivi ni za mnogo niži nivo rukometa. U maloj dvorani, u ranom terminu, pri zaista teškim uslovima, nisu mogli više, ali je to sada malo važno, jer su imali snage da sve nadoknade u svom gradu.

Na putu do titule Šapčani su eliminisali, u osmini finala, banjalučki "Borac", potom "Magdeburg", starog rivala u polufinalu "Steauu" iz Bukurešta, sve dvostrukim pobedama i u velikom finalu "Vibžeže".

U istoj sezoni Šapčani su postavili i rekord koji će teško biti oboren. Na domaćoj sceni, Prvenstvu Jugoslavije, u 26 kola ostvarili su 24 pobede, jedan remi i samo jedan poraz. Prvi pratilac na kraju, Crvena Zvezda, imala je čak 15 bodova manje.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa