12. maj 2020.12. maj 2020.
Vujković: Stabilna epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu

Vujković: Stabilna epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu

Epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu je stabilna. Poslednji pozitivni slučaj koronavirusa zabeležen je 6. maja.
- Peti je dan bez novobolelih. Dostigli smo plato krive i, govoreći rečnikom epidemiologa, spoljštili je. Nismo imali eksplozivni rast, zahvaljujući merama samoizolazije i karantina, kao i onim koje smo primenjivali prema svima koji su bili u rizičnim kategorijama potencijalnih nosilaca virusa, izjavio je danas na konferenciji za novinare MSc dr Branko Vujković, vd direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Broj obolelih na 100.000 stanovnika, tzv. stopa incidence na teritoriji Mačvanskog okruga iznosi 46,4 obolela na 100.000 stanovnika, dok je u Srbiji 144,8/100.000. Najviša stopa je u Šapcu - 64,9/100.000, dok u Bogatiću nema registrovanih obolelih. Najviše su oboljevali muškarci prosečne starosti 47 i žene starosti 51 godinu. Najstariji žitelji Mačvanskog okruga bili su najodgovorniji u poštovanju mera koje je propisao Krizni štab, tako da je najranjivija populaciona grupa bila zaštićena.

Od proglašenja pandemije do danas testirano je oko 3.000 sluačajeva u Mačvanskom okrugu.
- Imali smo veliku sreću s obzirom da je Veterinarski specijalistički institut Šabac preuzeo testove, što nam je olakšalo rad i donelo brže rezultate tako da smo sve kontakte mogli da izdvojimo na vreme i zaustavimo širenje virusa. Najveći problem nastaje kada nema pravovremenih rezultata, rekla je dr Dragana Radojičić.

Masovnog testiranja za sada nema.
- Možda će biti u toku u leta, u vezi sa seroprofilaksom. Za sada se radi pilot studija radi u cilju ispitivanja procenta asimptomatskih slučajeva. S obzirom da je na dobrovoljnoj bazi, ne možemo pouzdano znati da li će među uzorkovanima biti onih kod kojih ćemo otkriti postojanje antitela, dodala je dr Radojčić.

U Zavodu za javno zdravlje ukupno je sprovedeno 58 higijensko epidemioloških nadzora, upućeno 54 dopisa sa predlogom mera lokalnim štabovima i zdravstvenim ustanovama. Odsek za DDD dezinfikovao je više od 20.000 metara kvadratnih i obučio 32 lica za primenu mera dezinfekcije.
Na sajtu Zavoda za javno zdravlje ukupno je objavljeno 22 teksta i 8 postera. Na zvaničnom fejsbuk nalogu objavljene su 184 informacije od perioda uvođenja vanrednog stanja. U pisanim medijima objavljeno je 26 članaka.
Od ukupnog broja 2973 uzorkovanih na teritoriji Mačvanskog okruga, Zavod za javno zdravlje Šabac uzorkovao je 1238. Nakon obuke, 115 zdravstvenih radnika zaposlenih u zdravstvenim ustanovama sa teritorije Mačvanskog okruga uzorkovalo je 1735 uzoraka. Prethodna sedmica (od 04.05. do 10.05) bila je rekordna, s obzirom da je uzorkovano 974 uzoraka, od čega je Zavod uzorkovao 340.
Broj obolelih na 100.000 stanovnika, tzv. stopa incidence na teritoriji Mačvanskog okruga iznosi 46,4 obolela na 100.000 stanovnika, dok je u Srbiji ona 144,8/100.000 stanovnika. Najviša stopa je u Šapcu, i iznosi 64,9/100.000, dok u Bogatiću nemamo registrovanih obolelih. Najviše su oboljevali muškarci prosečne starosti 47 godina, i žene starosti 51 godinu. Najstariji žitelji Mačvanskog okruga su bili najodgovorniji u poštovanju mera koje je propisao Krizni štab, pa iako najranjivija populaciona grupa bili su zaštićeni.

Iako je epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu stabilna, to ne znači da oprez nije potreban. Trebalo bi se pridržavati preporučenih, fleksibilnih mera poput održavanja fizičke distance i zaštite u zatvorenom prostoru. Ukoliko imamo bilo kakve respiratorne tegobe, trebalo bi da izbegavamo odlazak na posao, da nosimo masku kada izlazimo napolje, a pre svega, da se javimo izabranom lekaru, istaknuto je na današnjoj konferenciji.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa