13. maj 2020.13. maj 2020.
Uhapšen vladika Joanikije i sedmorica sveštenika

Uhapšen vladika Joanikije i sedmorica sveštenika

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske određeno je zadržavanje do 72 sata, nakon što je saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog kršenja mera za suzbijanje korona virusa, prenosi RTCG.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici su dva sata posle ponoći u pratnji policije dovedeni u Osnovno tužilaštvo u Nikšiću, pošto su prethodno u policiji davali izjave povodom jučerašnje litije povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog.

Nikšićka policija je sinoć oko 22 sata u Parohijskom domu uručila naloge za saslušanja vladiki Joanikiju i sedmorici sveštenika, kako bi prikupili informacije o jučerašnjoj litiji u tom gradu.

Vladika Joanikije i sveštenici su, nakon toga, četiri sata proveli u policijskoj stanici, posle čega su odvedeni u Tužilaštvo u Nikšiću.

Akcija policije usledila je nakon što je crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti pozvalo Tužilaštvo da hitno reaguje zbog dešavanja u Nikšiću i ocenilo da je Nikšić u epidemiološkom riziku.

Ispred Parohijskog doma okupio se i veliki broj građana koji su skandirali: "Ne damo svetinje, ne damo vladiku"…

u Nikšiću u utorak održana litija upovodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog, a policija je taj skup označila kao kršenje mera zabrane okupljanja.

Demokatska Crna Gora traži oslobađanje sveštenika i napuštanje republičke i skupština opština

Demokratska Crna Gora pozvala je sve svoje odbornike u lokalnim skupštinama da odmah napuste rad plenarnih zasedanja, sve do puštanja na slobodu episkopa Joanikija i sveštenika.

Takođe, pozvali su poslanike opozicije da odmah napuste rad u plenumu i svim radnim telima Skupštine Crne Gore sve do, kako navode, stvaranja uslova za poštovanje Ustava, zakona, zagarantovanih ljudskih prava i sloboda i slobodnih izbora u Crnoj Gori.

Zahtevaju od nadležnih organa da odmah puste na slobodu episkopa Joanikija i sveštenike.

Demokratska Crna Gora najoštrije je osudila "neljudsko i kukavičko postupanje policije u Nikšiću".

"Kao poslednje kukavice, u gluvo doba noći, sa blindiranim vozilima, nadajući se da se tako njihov kukavičluk neće čuti i videti, po direktnom nalogu direktora Uprave policije Veselina Veljovića policija je na dan najvećeg pravoslavnog sveca sa našeg tla, u gradu čiji je zaštitnik, došla da kao kriminalce hapsi vladike i sveštenike. Da hapse ljude koji od imovine nemaju ništa do veru kojoj su posvetili život”, poručuju Demokrate.

U saopštenju navode, da se još jednom pokazalo da je Crna Gora, "pod Demokratskom partijom socijalista, država selektivne pravde", koja je, kako ističu, neuporedivo gora od nepravde, u kojoj se brutalno obračunava sa neistomišljenicima.

"Ne dozvoljava se verskom velikodostojniku da narednog dana dođe na saslušanje, već ga privode pod okriljem noći kao kriminalca, namerno pokušavajući da tako isprovociraju incidente i da ugroze mir", poručuju Demokrate.

U toj stranci kažu da su episkop Joanikije i sveštenstvo u najkritičnijim trenucima svojom mudrošću i razboritošću sprečili produbljivanje tenzija.

"Ovim putem zahtevamo od nadležnih organa da odmah puste na slobodu episkopa Joanikija i sveštenike. Napominju da su sinoćnji događaji u Nikšiću potvrdili argumentaciju Demokrata o neophodnosti bojkota svih institucija i predstojećih parlamentarnih izbora”, navodi se u saopštenju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa