21. maj 2020.21. maj 2020.
Više od pet miliona zaraženih koronavirusom u svetu

Više od pet miliona zaraženih koronavirusom u svetu

Više od pet miliona ljudi u svetu zaraženo je novim koronavirusom, a preko 328.000 umrlih, pokazuju danas objavljeni rezultati koje je prikupio referentni Univerziteta Džons Hopkins.

Prema podacima tog univerziteta, u svetu je od koronavirusa do sada umrlo 328.172 ljudi.

Situacija je različita u raznim delovima sveta - Kina je spremna da proglasi "pobedu" nad virusom, Evropa se postepeno ponovo otvara a na američkom kontinentu bilans zaraženih nastavlja da raste, navodi agencija Frans pres.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prijavila je juče najveći dnevni skok broja zaraženih od koronavirusa, kada je prijavljeno preko 106.000 slučajeva u protekla 24 časa, prenosi Bi-Bi-Si.

Evropa, najteže pogođen kontinent sa gotovo dva miliona slučajeva i 328.047 umrlih nastavlja vrlo spor put ka normalizaciji, prenosi AFP.

U SAD je broj umrlih prešao 93.000 ali svih 50 saveznih država je delimično ponovo otvoreno posle dvomesečne izolacije.

Univerzitet Džons Hopkins je sinoć objavio da je u SAD u prethodna 24 časa umrlo 1.500 ljudi, što dovodi ukupno do 93.400 ukupan broj umrlih od Kovida-19, od kojih gotovo trećina samo u državi Njujork.

U Brazilu je u jednom danu zabeleženo gotovo 20.000 novozaraženih, što je najveći dnevni skok zaraze u zemlji. Samo Rusija i SAD imaju više prijavljenih slučajeva Kovida-19.

U Kini gde je epidemija zvanično pojavila u decembru u gradu Vuhanu, 3.000 poslanika Nacionalne narodne skupštine treba da se okupe od sutra za veliko godišnje zasedanje.

To je prilika da se proslavi kraj epidemije na kineskoj teritoriji iako zemlja strahuje od drugog talasa zbog ponovne pojave virusa u nekim delovima poslednjih nedelja.

Izvor i foto: Beta/AP/Rick Bowmer

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa