28. maj 2020.28. maj 2020.
Od danas elektronski upis budućih prvaka u osnovne škole

Od danas elektronski upis budućih prvaka u osnovne škole

Kancelarija za informacione tehnologije (IT)i elektronsku upravu (e Uprava) saopštila je da je od danas dostupna nova usluga redovnih osnovnih škola na portalu eUprava – elektronski upis (eUpis) budućih đaka prvaka.

Oni su naveli da roditelji sada mogu na jednostavan način da zakažu termin u željenoj osnovnoj školi za upis i testiranje deteta.

"Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument", navodi se u saopštenju.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava ili direktnim kontaktom sa školom putem telefona ili mejla.

"Roditelj više ne donosi izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohadjanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta i potvrdu prebivališta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem", ističu oni.

Ono što je obavezno doneti u školu jeste lekarsko uverenje i to ako je pregled izvršen pre objavljivanja vanrednog stanja 16. marta ili kod privatnog lekara, nevezano za datum.

"Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje za period od 1. juna do 20. jula, a usluga eUpis će biti dostupna na Portalu od 28. maja do 10. jula. Ukoliko slučajno željena škola nije objavila termine ili su svi termini popunjeni potrebno je da ih građani kontaktiraju telefonom (Imenik škola)", piše u saopštenju.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da je uvođenje eUpisa zahtevalo povezivanje 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarstva, odnosno povezivanje oko 30 različitih informacionih sistema.

"Uvođenjem ove usluge još jednom pokazujemo kako je javna uprava uspešan servis svojih građana, kako građanima štedimo vreme, školama olakšavamo rad i unapređujemo transparentnost procesa upisivanja prvaka", izjavio je Jovanović.

Na Portalu eUprave roditeljima je na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350-557, dok su operateri dostupni radnim danima od 7.30 do 15.30.
Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa