Info

28. maj 2020.28. maj 2020.
Vlada Srbije dala saglasnost za zaposlenje 455 negovateljica i 127 zdravstvenih radnika

Vlada Srbije dala saglasnost za zaposlenje 455 negovateljica i 127 zdravstvenih radnika

Vlada Srbije je na današnjoj sednici dala saglasnost da se u radni odnos na neodredjeno vreme primi 455 negovateljica i 127 zdravstvenih radnika u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da su te negovateljice i zdravstveni radnici tokom vanrednog stanja bili angažovani po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u ovim ustanovama.

"Negovateljice i zdravstveni radnici pokazali su visoku profesionalnost i posvećenost u negovanju i lečenju pacijenata tokom epidemiološke situacije izazvane zaraznom bolesti kovid 19, a čije je angažovanje neophodno i nakon ukidanja vanrednog stanja, kako bi se sprečile i otklonile posledice ove zarazne bolesti", obrazložila je Vlada Srbija.

Usvojen je i regulatorni okvir kojim se pruža dodatna podrška oblastima turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja zbog otežanih ekonomskih uslova usled pandemije korona virusa.

"Privrednim subjektima iz navedenih oblasti biće omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina koji uključuje grejs period do dve godine, ukupno trajanje kredita je do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, kamatnu stopu od 1 odsto na godišnjem nivou", dodaje se u saopštenju.

Krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000, za mala pravna lica do 80.000.000 i za srednja pravna lica do 180.000.000 dinara.

Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednje predatom finansijskom izveštaju.

Vlada Srbije odlučila je da 2020. godina bude proglašena godinom solidarnosti i saradnje, s obzirom na to da su se organizovana solidarnost i saradnja na svim nivoima u društvu pokazali kao neophodan faktor u očuvanju života i zdravlja stanovništva tokom epidemije novog virusa.

"Pokretanje ove inicijative ogleda se u unapređenju saradnje državnih organa, stručnih, humanitarnih i strukovnih organizacija i udruženja radi poboljšanja kvaliteta života u svim segmentima, kao i predloga za unapređenje i usmeravanje međunarodne saradnje", piše Vlada Srbije.
Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa