1. jun 2020.1. jun 2020.
Novi tim za Šabac predstavio programe obrazovanja, kulture i sporta

Novi tim za Šabac predstavio programe obrazovanja, kulture i sporta

Novi tim za Šabac na današnjoj konferenciji za medije predstavio je programe iz oblasti obrazovanja, kulture i sporta. O pomenutim temama govorili su: kandidatknjinja za gradonačelnicu Jelena Milošević, koordinatorke Novog tima za obrazovanje Jelena Ristić i Sandra Mićić, koordinatorke za kulturu Tatjana Marković i Jelena Podgorac Jovanović, kao i Dragan Nikolić, koordinator tima za sprot.

Ključno polazište u izradi programa obrazovanja je stvaranje boljih uslova za odvijanje nastave, kao idealnom sistemu za sticanje znanja, navela je kandidatknjinja za gradonačelnicu Novog tima Jelena Milošević.

-Svesni da je obrazovanje temelj svakog društva, te pažnju posebno usmeravamo na ovu blast i težimo najboljim materijalno-tehničkim uslovima u kojima će se odvijati sam proces, uz edukaciju nastavnika i dece, kako bi kreairali bezbedno i podsticajno okruženje za sve. Uz obrazovanje kultura i sprot su važni delovi našeg Programa - dodala je kandidatkinja za prvu ženu grada.

Poboljšanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (podizanje obrazovnih standarda, kompetencije nosioca obrazovnog procesa, obuhvat i briga o osetljivim kategorijama dece i učenika, standardi prostora i opreme ustanove, odgovarajući materijalni i finansijski resursi) uz proširenje mreže predškolske ustanove važni su segmenti Porograma obrazovanja, pojasnila je Jelena Ristić i dodala da su tokom prethodnog perioda brojni objekti izgrađeni, ili u potpunosti rekonstruisani.

-U saradnji sa našim partnerima smo realizovali značajne projekte kao što je rekonstrukcija OŠ "Jevrem Obrenović", Medicinske škole "Dr Andra Jovanović", izgradnja fiskulturen sale u Natinoj školi, a sada težimo da izgradimo centralnu kuhinju kao nastavak realizacije ideje Škole u jednoj smeni. Na ovaj način bi se obezbedila priprema zdravih kuvanih obroka za decu osnovnoškolskog uzrasta.

Koordinatorka tima za obrazovanje Sandra Mićić ističe da je proširenje mreže predškolske ustanove, izgradnjom novih objekata-vrtića i rekonstrukcijom postojećih prostora rezultiralo da je Šabac grad bez liste čekanja na vrtić.

-Na ovome smo vredno radili prethodne godine, kako bi danas obuhvat mališana bio povećan za više od 3000. Stvorili smo uslove i za upis dece u godinu koja sledi. Važno nam je da iste uslove imaju najmlađi na selu i u gradu i zbog toga smo ponosni na jaslenu grupu u Prnjavoru. Potrudićemo se da u budućnosti ostanemo važan resurs u radu drugih institucija u gradu.

Dragan Nikolić koordinator Novog tima za sprot pojasnio je da projekti obnove sportskih objekata u gradu pokazali da je ovo važan segment društvenog života grada.

-Zgrada Sokolskog doma, Koš klub, tartan staza na Gradskom stadionu, brojna dečja igrališta. Sve pomenuto doprinelo je da je sve veći broj malištana zainteresovano za sportske aktivnosti, što je i naš primarni cilj. Naredni korak je izgradnja multifunkcionalne hale koja bi zadovoljila ne samo potrebe gradskih sporttskih nadmetanja, nego i brojnih manifestacija.

Zaštita kulturnog nasleđa, nepokretih i pokretnih dobara, od značaja za istoriju i identitet grada uz osnaživanje kapaciteta mladih u svim sferama umetničkog stvaralaštva kroz različite programe podrške i saradnje deo je programa Novog tima.

-Smatramo da je stav prema kulturi pokazatelj ne samo dograđaja u prošlosti, nego i odnos prema budućnosti, a ujedno i naša obaveza da generacijama koje dolaze ostavimo baštinu i naše blago pribžimo svima. Prvi korak je izložba u Sokolani, a verujem da je to samo početak - rekla je koordinatorka Tima za kulturu Tatjana Marković.

Jedan od planova je spomen soba poznatim Šapčanima u rodnom gradu.
- Ideja je da se neveliki prostor u Vladičanskom dvoru pretvori u mini-muzej, u kom bi se posetioci za kratko vreme upoznali sa ličnim predmetima, fotografijama, pismima, rukopisima i biografijama poznatih Šapčana - pojasnila je Jelena Podgorac Jovanović, koordinatorka tima za kulturu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa