2. jun 2020.2. jun 2020.
Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunav na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, izjavio je danas predstavnik Ministarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.
Kovačević je za RTS rekao da je utvrđeno da 23 broda naročito ugrožavaju životnu sredinu i bezbednost, zbog toga što imaju neeksplodiranih podvodnih mina, pa je započet proces za njihovo uklanjanje podvodnim snimanjima koja treba da pokažu gde se tačno ta eksplozivna sredstva nalaze. Nakon toga, biće raspisan tender o tome ko će vaditi te brodove sa dna Dunava
"Utvrdili smo da 23 broda ugrožavaju bezbednost plovidbe i životnu sredinu, dolazi do velikog usporavanja saobraćaja kada je nizak vodostaj, kada se oni vide. U prvoj fazi podvodnim snimanjem oni moraju da se tačno lociraju, kazao je Kovačević.
On je dodao da su problemi podvodne mine za koje se ne zna kako će reagovati posle 70 godina od kako su potopljene.
On je rekao da će tender za uklanjanje potopljenih nemačkih brodova biti raspisan kad se utvrde sve činjenice o tome ne samo gde se brodovi nalaze već i gde se u njima nalaze tačno eksplozivna sredstva i koliko ih ima.
Snimanje podvodnih mina u ovoj fazi je najopasnije i najkomplikovanije. One se lako lociraju ali vađenje je jako teško, rekao je Kovačević i dodao da će biti preduzete sve mere bezbednosti oko utvrđivanja činjenica, nakon čega će biti raspisan tender.
Kovačević je naveo da su brodovi namerno potopljeni tako da su tonuli jedan na drugi, što je bila namera nemačke vojske na kraju Drugog svetskog rata zaustaviti napredovanje Crvene armije.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa