3. jun 2020.3. jun 2020.
Osam odsto srednjoškolaca smatra da žene zaslužuju batine

Osam odsto srednjoškolaca smatra da žene zaslužuju batine

Došlo je do blagog opadanja patrijarhalnosti srednjoškolaca i oni danas, u odnosu na 2011. godinu, više naginju ka nepatrijarhalnoj vrednosnoj orijentaciji, skloniji su jednakosti u odnosima između muškaraca i žena, pa tu jednakost podržava 44 odsto srednjoškolaca, pokazalo je istraživanje "Vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji" Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu.

"Međutim, ono što zabrinjava je prihvatanje stava da žene povremeno zaslužuju batine, što podržava osam odsto srednjoškolaca i u pitanju je rezultat koji je sličan kao i u istraživanju iz 2011. godine. Više od 45 odsto ispitanika smatra da je abortus greh, što ukazuje na uticaj religijskog diskursa", piše u zaključcima istraživanja.

Dodaje se da su najkonzervatovniji stavovi srednjoškolaca prema LGBTQ populaciji pa se 44 odsto ispitanika može okvalifikovati kao "homofobični", a oko četvrtine smatra da pripadnici LGBTQ populacije "zaslužuju batine".

Što se tiče stavova prema nacionalizmu, za 32 odsto anketiranih srednjoškolaca može se reći da imaju izražena nacionalistička uverenja, s tim da devojčice imaju manje izražene nacionalističke stavove nego dečaci, piše u zaključcima.

Navodi se da srednjoškolci imaju najveću socijalnu distancu prema gej i lezbejskoj populaciji, zatim prema Albancima i Romima, ali i prema migrantima, što ukazuje na postojanje etničkih stereotipa među mladima.

Istraživanje "Vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji" je za Helsinški odbor sproveo Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu tokom 2019. godine.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa