8. jun 2020.8. jun 2020.
Danas je slava grada Šapca

Danas je slava grada Šapca

Danas, na Druge Trojice, grad Šabac proslavlja svoju slavu. Svetu liturgiju služio je arhimandrit Filimon, starešina manastira Kaona sa sveštenstvom Šabačke eparhije.

Svečanoj litiji i rezanju slavskog kolača, prisustvovao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Praznik Svete Trojice, u narodu poznat kao Duhovi, jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, dan kada se proslavlja silazak Duha Svetog na apostole. Prema rečima sveštenika Nikole Kovačevića, ovaj praznik posvećen je svakom od nas.
- Danas je drugi dan Pedesetnice, praznika koji je posvećen je Duhu Svetom, odnosno, trećem licu Svete Trojice. Ujedno, to je rođendan crkve zato što je tog dana Duh Sveti u vidu ognjenih jezika sišao na apostole, kada se na vidljiv način pokazala unutrašnja svrha i smisao dela Duha Svetoga u svetu - da prosvećuje i osvećuje svakog čoveka koji dođe u dodir sa Njim. Ovo je praznik svih nas zato što svako dolazi u susret sa Duhom Svetim u svetoj tajni krštenja, kada se preizobilno izliva blagodat i kada se zapečaćujemo za novi život. Dakle, praznik Duha Svetoga je praznik šanse za svakog čoveka, praznik radosti, nade i ulaska u novi svet. Zato sa posebnom radošću praznujemo ovaj dan, slaveći, pre svega, naš život.

Gradonačelnik Šapca čestitao je sugrađanima slavu i poželeo dobro zdravlje i kvalitetan život u našem gradu.
- Trebalo bi da svi budemo ponosni na sve što smo do sada uradili i da u zajednici, vođeni hrišćanskom ljubavlju i brigom o svakom članu, nastavimo i dalje da izgrađujemo naš lepi grad. Nikada više ljudi nije bilo prisutno na svečanoj litiji. U razgovoru sa sveštenicima, zaključio sam da ovaj grad dobija novu energiju koja ga nosi i pomaže mu da se izbori sa svim nedaćama. To je dobar znak, kaže Zelenović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa