13. jun 2020.13. jun 2020.
Večeras svečano otkriven spomenik gospodaru Jevremu

Večeras svečano otkriven spomenik gospodaru Jevremu

Večeras je, u prisustvu velikog broja Šapčana, svečano otkriven spomenik Jevremu Obrenoviću, osnivaču modernog, „evropejskog“ Šapca. Osnovano verujemo da je delo akademskog slikara Vladimira Tovića simbol grada koji Šapčani odavno zaslužuju.

Otkrivanje spomenika bio je i svečani povod za dodelu Aprilskih nagrada Grada Šapca, koje se tradicionalno dodeljuju 22. aprila, za Dan Grada. Ove godine, zbog globalne pandemije virusa korona i mera sprečavanja širenja zaraze, Dan grada je "zakasnio" dva meseca.

- Nas u Šapcu ni zaraza, ni politička bolest sa kojom se cela Srbija bori, ne mogu sprečiti da slavimo život i slobodu. Čast mi je da sa svima vama podelim radost što nam se gospodar Jevrem, prvi evropski političar u Srba, koji je Šapcu postavio temelj za reputaciju Malog Pariza, vratio u grad, poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.


Spomenik je osveštao Njegovo Preosveštenstvo episkop šabački gospodin Lavrentije, koji je, blagoslovivši prisutne, istakao da su naši veliki preci, poput Jevrema Obrenovića, putokaz i svetlost koja nam osvetljava put.


Aprilske nagrade dodeljuju se u tri kategorije, a dobitnicima su uručeni Ključevi grada. Komisija za dodelu Aprilskih nagrada, odlučila je da nagrada u kategoriji: Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanja ljudskih prava i sloboda – dodeli Aleksandru Obradoviću, radniku valjevskog "Krušika", uzbunjivaču i hrabrom čoveku koji je javnosti ukazao na korupciju u trgovini oružjem. Takođe, Obradoviću je dodeljen i status počasnog građanina Grada Šapca.

Nagradu u kategoriji: Razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova života i rada, ravnopravno je dodeljena Mesnoj zajednici Prnjavor i poljoprivredniku iz sela Krivaja - Živodaru Aleksiću.

Nagradu u kategoriji Ukupan razvoj i promocija Grada Šapca Komisija je odlučila da dodeli sportskoj porodici Fajfrić.

Nagradu za Ukupan razvoj i promociju Šapca, sa sportskom porodicom Fajfrić dele i GOBLINI – šabački pank-rok bend i najuspešniji muzički sastav iz našeg grada.

Za vreme trajanja vanrednog stanja, našem gradu su pomagale brojne organizacije i pojedinci. Brojni donatori poklonili su ono što nam je bilo potrebno da ostanemo sigurni i zdravi, a mnogi naši sugrađani odlučili su da postanu volonteri kako bi ta pomoć došla do svih. Spisak svih kojima su dodeljene zahvalnice je dugačak, ali ne i konačan. Sugrađani su pozvani da predlože pojedince, udruženje ili organizaciju koji su bili od pomoći tokom pošasti kroz koju smo zajedno prošli.

Opširnije u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa