15. jun 2020.15. jun 2020.
Održiva energija i energetska efikasnost u Šapcu

Održiva energija i energetska efikasnost u Šapcu

U okviru projekta Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom- BIOSOL, prekograničnog programa Interreg CBC HR-SRB 2014-2020. u Centru za stručno usavršavanje realizovan je onlajn sastanak članova projektnih timova iz Grada Šapca i Grada Nova Gradiška iz Hrvatske.

Tema virtuelnog susreta partnera bila je analiza projektnih aktivnosti i planiranje u pravcu podsticanja udruživanja građana u zajedničkim akcijama gde su oni ne samo korisnici već i proizvođači energije.

-Naša najznačajnija aktivnost u ovom periodu je revizija postojeće energetske politike grada Šapca koja je usvojena tokom 2018. godine, a sada smo pristupili i modifikaciji u cilju unapređenja. Glavna tema ove izmene je energetsko siromaštvo i koraci koje će lokalna samouprava u sradnji sa Republikom uraditi kada je u pitanju ovaj važan segment - istakla je Ksenija Lukić.

Grad Šabac, na osnovu svog iskustva sa biomasom, gradi još jednu toplanu na biomasu pored prve toplane i ovim objektom bi bilo povezano šest objekata (predškolska ustanova, škola, trening centar i narodna kuhinja) na zajedničku mrežu čime će značajno smanjiti troškove grejanja. U okviru trening centra osniva se „Akademiji za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“ sa „pametnom sobom“ koja će biti otvorena za učenike i za javnost kako bi se upoznali i informisali o mogućnostima i značaju obnovljivih izvora energije.

-Bez obzira na okolnosti izazvane pandemijom, mi smo vredno radili i komunicirali sa partnerima iz Nove Gradiške. Nadamo se da će u septembru biti realizovan sastanak kako bismo nastavili uspešnu saradnju. Projekti kao što je BIOSOL su značajni, jer kroz njih osim iskustava gradimo i neophodnu infrastrukturu, edukujemo javnost i naše najmlađe sugrađane - pojasnio je Nemanja Pajić, projekt menadžer u ime Grada Šapca.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa