16. jun 2020.16. jun 2020.
Aplikacija Voland u Šapcu

Aplikacija Voland u Šapcu

Šabačko pozorište i Centar za kulturu Tivat 18. jula premijerno predstavljaju "APLIKACIJU VOLAND" multimedijalnu pozorišnu predstavu za publiku i pametne telefone u režiji Kokana Mladenovića.

"Aplikacija Voland" je imerzivna pozorišna predstava koja se paralelno prati u fizičkom i virtuelnom prostoru, preko posebne aplikacije za pametne telefone. Publika je pozvana da instalira aplikaciju, koja joj omogućava da, tokom pozorišne predstave, učestvuje u igrama, kvizovima i anketama, čime direktno utiče na dalji tok scenskih dešavanja.

-Želimo da ostvarimo direktnu interakciju sa publikom i smatramo da je to zanimljiv spoj, dodavanjem mogućnosti uticaja na tok radnje. Izuzetno mi je drago što će publika biti deo svega, jer smo u prethodnom periodu bili „udaljeni“- rekao je reditelj Kokan Mladenović na današnjoj konferenciji za medije.

Pored istraživanja odnosa pozorišta i novih medija, odnosno prostora proširene realnosti kao prostora za teatarsku igru, predstava se bavi istorijom pozorišta, drame i srednjovekovnim žanrom moraliteta.

-Predstava je moralitet kao gotovo zaboravljeni srednjovekovni žanr koji ima za cilj da postavlja moralne dileme, pitanja. Preispitujući naš odnos prema digitalnoj eri koja pretenduje da postane naš gospodar - dodaje Mladenović.

Premijera "Aplikacije Voland" u gradskom teatru je odložena zbog pandemije i vanrednog stanja, te će biti realizvana u julu, a pre toga sledi Manifestacija "Grad je pozorište". Planirano je da izvedbe predstava budu na otvorenom.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare kojoj pored autorskog tima nove predstave prisustvaovao i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, kultura mora biti stožer i potreba zajednice u svim vremenima, okolnostima, te će Grad nastaviti da izdvaja značajna sredstva za ovu namenu.
-Izdvajanja za kulturu nisu dovedena u pitanje, i tu nema promene. Ulaganje u sve vidove stvaralaštva je neophodno, jer se tako kreira sloboda mišljenja, izbora - rekao je Zelenović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa