19. jun 2020.19. jun 2020.
Matija Bećković laureat književne nagrade u Šapcu

Matija Bećković laureat književne nagrade u Šapcu

-Postoji Obilićev, Kosančićev, Topličin, Gundulićev, Andrićev venac, a sada im se pridružio i Vinaver. Tu su svi oni koje je opevao, njegovi ratni drugovi, a njihovi potomci mogu da sagledaju povezanost, isprepletanost. Drago mi je da se rodni grad, Šabac, setio gigantske ličnosti kao što je Vinaver, jer koliko da je svetski čovek, postaje zaboravljen ako nema svoje rodno mesto. Velika je čast dobiti nagradu koja nosi ime čarobnika srpskog jezika Stanislava Vinavera. - rekao je akademik Matija Bećković laureat književne nagrade "Vinaverov venac".



Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao su Vinaverovi dani pravi način da se ukaže na značaj srpskog, šabačkog, evropskog erudite, kako za književnost, tako i kulturu.

-Kada evropsku kulturu u našem gradu promovišemo, značajno mesto pripada naučnom skupu koji okuplja eminentne stručnjake iz oblasti književnosti koji mogu da promišljaju i diskutuju o važnim temama. Fondacija "Vinaver" izdaje literarna dela kojima može da se ponosi Srbija, te je ove godine doneta odluka da godišnja nagrada pripadne akademiku Matiji Bećkoviću, koji svakako zaslužuje priznanje.


Književni konkurs pod nazivom "Trepeti moje duše" okupio je mlade poštovaoce pisane reči. Prva nagrada pripala je Nataši Pantelić za autorske stihove.

-Veoma sam ponosna što smo pokazali da pisana reč još uvek "živi" i da su mladi zainteresovani za književnost, da čitaju, pišu - pojasnila je Nataša i dodala da će se u budućnosti težiti da "prati korak Stanislava Vinavera".

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa