24. jun 2020.24. jun 2020.
DJB traži ponavljanje izbora

DJB traži ponavljanje izbora

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da zahteva od predsednika Republičke izborne komisije (RIK) Vladimira Dimitrijevića da, zbog velikog broja uočenih nepravilnosti na sajtu RIK-a u objavljenim zapisnicima sa biračkih mesta, preduzme mere na zaštiti ne samo izborne volje gradjana već i javnog poretka Srbije.

Oni smatraju da je RIK dužan da poništi izbore na svim mestima na kojima su primećene nepravilnosti.

"Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević takodje je dužan da o svemu ovome obavesti nadležno tužilaštvo kako bi se utvrdilo koje NN lice je falsifikovalo zapisnike i samim tim izvršilo krivično delo", piše u saopštenju DJB.

Kako su iz DJB naveli u samo jednoj gradskoj opštini Čukarici, iz objavljenih zapisnika se "jasno vidi" da su sva biračka mesta zatvorena u 20 časova, kao i da je birački odbor završio sa svojim radom takodje u 20 časova.


"Kako je i teoretski nemoguće da je u pitanju identična slučajna greška različitih lica u različitim biračkim odborima, postoji osnovana sumnja da je jedna osoba izvršila sačinjavanje svih zapisnika što otvara i više nego osnovanu sumnju da je to isto lice i upisalo netačne rezultate glasanja u zapisnike", piše u saopštenju ovog pokreta.

Oni navode i da je ista situacija i sa mnogim drugim zapisnicima iz, na primer, Šida, kao i beogradske opštine Voždovac, kako tvrde, očigledno je da ovakvih primera ima i po celoj Srbiji.

"U mnogim zapisnicima nedostaje i podatak kada su biračka mesta zatvarana, što onemogućava i utvrdjivanje početka roka za izjavljivanje prigovora u cilju zaštite izbornog prava gradjana", navode u saopštenju.

Kako dodaju, izborni materijal u RIK je pristizao sa "nevidjenim kašnjenjem koje može da se meri u desetinama sati".

"To takodje otvara sumnju da zapisnički konstatovani rezultati nisu verodostojni i da ne predstavljaju izbornu volju gradjana", istakli su u DJB i dodali: "Svi ovi postupci i nepravilnosti koje smo utvrdili, prete da ugroze kompletan izborni proces jer je očigledno da ne predstavljaju izbornu volju gradjana. Suverenisti će nastaviti da broje glasove, a podneli smo i 2700 prigovora na nepravilnosti za isto toliko biračkih mesta u Srbiji".
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa