Berza

  • aero 907 ▼ -1,52%
  • dnos 3.000 ▼ -3,23%
  • enhl 450 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 678 ⚫ 0,00%
  • niis 557 ▼ -0,54%
  • rmks 3.000 ⚫ 0,00%
  • tgas 13.000 ▲ 0,78%
  • tlkb 12.000 ⚫ 0,00%
  • unfz 18.000 ⚫ 0,00%
(29. jun 2020.)

Srbi neće moći u Crnu Goru, čak i ako usvoje kriterijume EU

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

U Crnu Goru neće moći da uđu državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Kosova, SAD, Rusije, Bugarske, Izraela, Portugala, Rumunije, Švedske, Lihtenštajna, dok će granice Crne Gore moći da pređu državljani Slovenije, Hrvatske, Austrije, Belgije, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Japana, Norveške, Poljske, Slovačke, Španije, Švajcarske.

U Crnu Goru bi, ako budu usvojeni glavni kriterijumi Evropske unije (EU) da se računa opadajuća stopa zaraženih sa koronavirusom, od prvog jula mogli da uđu državljani najmanje 26 zemalja, među kojima su od država regiona Slovenija i Hrvatska.

Nacionalno koordinaciono telo odlučilo je u nedelju da Crna Gore dalju politiku otvaranja granica uskladi sa politikom i odlukama EU čim one budu konačne i saopštene.

Radio Slobodna Evropa objavio da se u smernicama Evropske komisije (EK) o otvaranju spoljnih granica navodi da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU.

Stopa zaraze, prema tim smernicama, trebalo bi da bude maksimalno 16 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u poslednjih 14 dana.

Agencija MINA podatak o broju obolelih obradila je koristeći kao izvore Svetsku zdravstvenu organizaciju, Worldmeters, a uzeta je promena broja novoinficiranih od 14. do 28. juna koja je preračunata na stopu od 100 hiljada stanovnika za svaku od posmatranih država.

MINA je analizirala podatke iz država EU, država regiona, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Rusije, Turske, Švajcarske, Kanade.

Prema tom kriterijumu u Crnu Goru neće moći da uđu državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Kosova, SAD, Rusije, Bugarske, Izraela, Portugala, Rumunije, Švedske, Lihtenštajna.

U Crnu Goru će, između ostalih, moći da uđu državljani Slovenije, Hrvatske, Austije, Belgije, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Japana, Norveške, Poljske, Slovačke, Španije, Švajcarske.

U analiziranom periodu Srbija ima 24,8 novo obolelih na 100 hiljada, a Crna Gora 24,7.

Slobodna Evropa piše da i ako se usvoje preporuke EK, one nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da indivudualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.

Izvor: Portal Nova S

Najnoviji broj

9. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa