29. jun 2020.29. jun 2020.
Zelenović: Ozbiljna epidemiološka situacija u Šapcu

Zelenović: Ozbiljna epidemiološka situacija u Šapcu

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović danas je poručio da je u Šapcu ozbiljna epidemiološka situacija, s obzirom da raste broj pozitivnih slučajeva na Kovid-19.

- U odnosu na jučerašnji dan, imamo 16 pozitivnih slučajeva, 66 u proteklih sedam dana, ukupno 160 od početka krize. Kada uporedite 85 slučajeva od završetka prvog talasa sa 66 u poslednjoj sedmici, jasno je da je ozbiljna epidemiološka situacija u gradu Šapcu. Na jutrošnjem sastanku Saveta za zdravlje, analizirali smo ove brojeve, a zaključci će biti izneti u toku dana na sastanku Kriznog štaba. Osnovni zahtevi bili su da Štab donese odluke koje bi mogle da ograniče velike skupove u zatvorenom i na otvorenom prostoru, da grad Šabac učini sve da obezbedi veći broj PCR testova. Svi testirani su pozitivni, svi imaju skoro iste simptome, što znači da je Kovid-19 itekako prisutan u našem gradu, poručio je Zelenović.

Na sastanku Saveta za zdravstvo grada Šapca sa predstavnicima svih zdravstvenih ustanova donete su odluke o zajedničkoj saradnji.
- Pratićemo situaciju. Kada budemo videli zaključke sa republičkog Kriznog štaba, donećemo odluke u tom pravcu i o svemu pravovremeno informisati javnost. Dakle, grad Šabac će uraditi najviše što može u ovom trenutku da zaštiti javno zdravlje građana Šapca, poštujući savete i odluke epidemiologa u našem gradu.

Sve je više sugrađana koji dolaze u Kovid ambulantu, koja je prema preporuci Ministarstva zdravlja od 24. juna, produžila radno vreme - radnim danima od 07 do 20 časova, a vikendom od 08 do 18 časova.

- Preporuka je došla zbog porasta novoobolelih, ne samo u našem gradu, nego u celoj zemlji. Radi se, uglavnom, o mlađoj populaciji, od 20 do 40 godina. Prema suspektnim pacijentima primenjujemo sve algoritme koje smo dobili od Kriznog štaba Vlade RS u januaru ove godine za PSR i serološko testiranje. Na osnovu kliničkog pregleda, krvne slike, saturacije kisonika i rendgentskog snimka pluća, lekar procenjuje da li je pacijentu potreban PCR test. Indikacija je da je bio sa Kovid-19 pozitinim pacijentima, da je kontakt bio duži od 15 minuta u prečniku manjem od metar. Ukoliko je bio u kontaktu sa pozitivnom osobom dužem od 15 minuta, pacijentu se najpre rade antitela serološkim testiranjem, a potom PCR testovi. Sledeća indikacija je smeštaj u domove za stare ili neki drugi kolektivni smeštaj, rekla je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja.

Na društvenim mrežama, sugrađani se žale da nema dovoljno PCR testova.
- Onoliko testova koliko dobijemo od Zavoda za javno zdravlje, toliko i uradimo. Ako procenimo da je pacijentu potreban PSR test, a da ga tog dana nemamo, pravimo spisak i pozivamo ga sutradan, kada dobijemo novu grupu testova. Jeste veći broj obolelih, ali su to pacijenti sa lakškom kliničkom slikom. Apelujemo da se smanje kontakti. Ovo što se dešava rezultat je velikih okupljanja na koje su odlazili naši mladi sugrađani kod kojih je najčešće uočena ova infekcija, dodala je dr Stanković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa