29. jun 2020.29. jun 2020.
Zelenović: Izborna volja građana Šapca je prekrojena i za to postoje dokazi

Zelenović: Izborna volja građana Šapca je prekrojena i za to postoje dokazi

Odluka Upravnog suda u Novom Sadu po kojoj se glasanje na 27 biračkih mesta u Šapcu ponavlja, odnosno usvajanje žalbe Gradske izborne komisije (GIK), pokazuje ozbiljne neregularnosti u izbornom procesu 21. juna, koje su pokušale da prekroje izbornu volju građana Šapca, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, nosilac liste „Šabac je naš“, na današnjoj konferenciji za novinare.

On smatra da su se neregularnosti desile na svih 100 biračkih mesta i zato je naredni korak podnošenje ustavne žalbe Ustavnom sudu Republike Srbije zbog toga što se, kako je rekao, „desila izborna krađa koju je predvodila Srpska napredna stranka (SNS), zajedno sa više stotina kriminalaca koji su kupovali glasove i uticali na izbornu volju građana Šapca“.
- Pokrenućemo ustavnu žalbu pred Ustavnim sudom na isti način kao pre četiri meseca kada se dogodila neregularnost prilikom proglašenja izbornih lista, odnosno redosleda na glasačkom listiću na lokalnim izborima u Šapcu. Ne znamo zašto Ustavni sud do sada nije odlučio po podnetoj žalbi ali očekujemo da radi svoj posao i nečemo odustajati. Izborna volja građana Šapca je prekrojena i za to postoje ozbiljni dokazi, a odluka Upravnog suda to pokazuje, istakao je gradonačelnik Zelenović.

Kako je naveo, većina građana Šapca ima potrebu da brani normalan život u gradu i zato se od borbe ne može odustati. On je izrazio poverenje u institucije i još jednom naglasio važnost nezavisnih institucija na koje niko ne može da utiče, a dokaz za to je šabački GIK.
- GIK je donela odluku o neregularnosti i ponavljanju izbornog procesa. Ono što smo mi kao izborna lista dostavili i pokrenuli procese i krivične prijave pred Osnovnim tužilaštvom je vrh ledenog brega u kome imamo 23 krivične prijave, više od 100 lica sa imenom i prezimenom koji su učestvovali u krivičnim delima kupovine glasova i više stotina lica bez imena i prezimena za koje verujemo da će policija i tužilaštvo utvrditi ko su i ko je, kako i na koji način, nezakonito i brutalno uticao na izbornu volju građana Šapca. Kada mi to u Šapcu možemo da dokažemo, može se pretpostaviti šta se desilo u celoj Srbiji. Nema odustajanja, nastavljamo borbu, verujem i siguran sam da većina građana Šapca ima potrebu da brani normalan život u gradu, zaključio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, nosilac liste „Šabac je naš“.

Na 27 biračkih mesta je 28.800 građana sa pravom glasa.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa