Info

30. jun 2020.30. jun 2020.
Janković: Struka je iznenađena vremenskim okvirom pojave novog naleta epidemije

Janković: Struka je iznenađena vremenskim okvirom pojave novog naleta epidemije

Imunolog Srđa Janković izjavio je da uvođenje restriktivnijih mera "dolazi u obzir" ukoliko ne budu dale rezultate nove epidemiološke mere koje se od danas primenjuju prvenstveno u Beogradu.

On je za televiziju Pink rekao da je suština poslednjih odluka Kriznog štaba za suzbijanje epidemije da mere budu pojačane dozom zakonske obaveze i kontrolom.

Najavio je da će eventualno ograničavanje rada noćnih klubova i kafića biti razmatrano na sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

"Tu se prelamaju potrebe o kojima vode računa medicinski stručnjaci ali i činjenica da ogroman broj ljudi može ostati bez posla ako životne aktivnosti svedemno na minimum. Svaka država traži način da štiti stanovništvo od virusa a da život ne stoji mesecima ili godinama", kazao je Janković.

Dodao je da korona virus prisutan u populaciji ima dovoljan potencijal da naudi građanima.

"Sve vreme smo znali da epidemija nije gotova, bez obzira što smo se s pravom nadali da ćemo tokom leta imati nula slučajeva. Mi se sada nalazimo u drugom naletu prve faze i trenutno smo u četvrtoj nedelji toga, po modelima možemo očekivati da takav talas traje šest do osam nedelja", kazao je Janković.

Po njegovim rečima, u Srbiji je prethodnih dana više mladih koji su se zarazili što kako je rekao, oslikava i mehanizam zaražavanja.

"To je s jedne strane dobro jer mladi nisu najrizičnija grupa ali u svakoj grupi ima osoba koje su osetljive a da to ne i znaju. Zato ne bih stao iza ideje da treba dopustiti zaražavanje u ime bržeg sticanja kolektvnog imuniteta tako ćemo razbuktati epidemiju i dobiti veći pritisak na zdravstveni sistem. Prečicom ići do kolektivnog imuniteta nije svrsishodno", ocenio je imunolog.

Dodao je da je struka iznenađena vremenskim okvirom u kom se dogodio novi nalet epidemije.

"Nismo ga još očekivali jer uv zraci i visoka temperatura donekle odmažu virusu, letnje vreme usporava prenošenje, i epidemija je jenjavala pa smo očekivali da će ići prirodnim tokom ali kao što vidimo, nije Srbija jedina zemlja koja ima drugi deo prvog talasa", dodao je Janković.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa