30. jun 2020.30. jun 2020.
Još dva obolela u Šapcu

Još dva obolela u Šapcu

Na teritoriji grada Šapca, danas su utvrđena još dva slučaja obolelih od koronavirusa. Za 15 lica koja su testirana, čekaju se rezultati. U Kovid ambulanti tokom proteklih desetak dana primetan je porast obolelih, čak i duplo. U ambulantu se 20. juna javilo 13 pacijenata sa tegobama, da bi tokom nedelje taj broj rastao sa 24 na 44, a od 25. juna čak na 94. Juče je zabeležen najveći broj, 116 slučajeva.

Uglavnom kod svih osoba je prisutna povišena temperatura i kašalj. Produženo je radno vreme Kovid ambulante od 7 do 20 časova, svakim radnim danom, i vikendom od 8 do 18 sati. Takav potez usledio je po nalogu Ministarstva zdravlja. Među obolelima su najviše mladi od 20 do 40 godina i prema njima se sprovode svi algoritmi koji su dobijeni od Instituta za javno zdravlje i Kriznog štaba Vlade Republike Srbije.

-Obavlja se klinički pregled, merenje telesne temperature i kontroliše krvna slika. Potom se procenjuje disajna funkcija. Na osnovu ovoga lekar procenjuje da li se radi o lakšem slučaju, srednje teškoj ili teškoj kliničkoj slici. Zatim pacijenta upućuju u Opštu bolnicu na slikanje pluća. Nakon toga vidimo da li pacijent ima upalu pluća koja je karakteristična za Kovid -19 infekciju. Ukoliko pacijent ima upalu pluća on se odmah hospitalizuje. Svi lakši slučajevi se upućuju na kućnu izolaciju- kaže direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Algoritam po kom je ranije funkcionisala kućna izolacija je promenjen. Ranije su svi lakši slučajevi transportovani u privremene bolnice na Sajam ili u specijalnu bolnicu Banja Koviljača. Sada se oni upućuju u kućnu izolaciju. Ona podrazumeva da se pacijent kod koga je potvrđen pozitivan rezultat, izoluje narednih 14 dana.

Doktorka Stanković je apelovala na sve građane da se striktno pridržavaju mera, da koriste posebne prostorije, zaštitnu masku, da ukućani budu izolovani, da se brave dezinfikuju i često obavlja dezinfekcija ruku.

-Sigurna sam da svaka kuća ima i starijih koji su najrizičniji. Osetljivi su i hroničari, a najviše je zahvaćena mlađa generacija. Sada su vidljivi svi efekti druženja i okupljanja protekle dve nedelje- dodala je na današnjoj konferenciji za štampu dr Stanković.

Od danas ponovo stupa na snagu i odluka Kriznog štaba da se nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, da se poštuje fizička distanca, minimum jedan metar rastojanja. Svaki oboleli nakon isteka izolacije od 14 dana biće pozvani na novo testiranje. Kontakti na Kovid 19 pozitivnih osoba, odmah idu u kućnu izolaciju na 14 dana, ali se oni ne testiraju.

Od 20. do 29. juna ukupno je pregledano u kovid ambulantama 609 pacijenata, a testirano (PCR testom) 97. Testiranja se sprovode testovima koji svakodnevno dolaze iz Zavoda za javno zdravlje Šabac.

-U Kovid ambulanti postoje tri ulaza. Kroz glavni ulaze pacijenti sa tegobama i prolaze dezinfekcioni tunel. Od danas radi šest lekara, i zamolila bih pacijente za strpljenje. Svi će biti pregledani. Na drugi ulaz Službe hitne medicinske pomoći ulaze pacijenti koji nemaju tegobe, ali im treba testiranje zbog zakazanih operacija i dijagnostičkih procedura- objašnjava doktorka Stanković.

Sve u svemu nema razloga za paniku, ali je situacija krajnje ozbiljna.

-Važno je istaći da je skok broja lica koja su se javila u Kovid ambulantu, zadnjih desetak dana veći 10 puta. Danas je situacija gora nego juče jer beležimo veći broj obolelih. Zbog toga smo sa Domom zdravlja ispred Kovid ambulante postavili šator (stolove i stolice) kako bi ljudi mogli da sačekaju svoj red. Apelujem da se organizacija rada u Domu zdravlja prilagodi tome da građani što manje vremena provedu napolju po ovim vrućinama. Situacija je zabrinjavajuća. Treba da više vodimo računa šta će se dešavati narednih dana. Ovog trenutka 70 lica čeka testiranje. Svi ostali su poslati kući uz sumnju da su zaraženi korona virusom. Mi smo kao grad, na sednici tima za vanredne situacije ponudili novčanu pomoć za kupovinu dodatnih testove i svega što je potrebno. Dva testa dnevno nažalost nisu dovoljna- konstatovao je ovom prilikom gradonačelnik Šapca i komadant kriznog štaba Nebojša Zelenović.

-Ponudili smo i Domu zdravlja da preko Zavoda za javno zdravlje uđe u pojedinačnu nabavku testova na tržištu. Jako je važno da građani budu blagovremeno obavešteni i dobiju potpunu informaciju da bi znali kako da se ponašaju. I pored toga, što smo dobili dobru vest da su skoro svi opremljeni i imaju sve što im je potrebno za rad u ovim okolnostima naša ponuda ostaje. Dodatno je ostala nabavka novih skafandera, čime ćemo se baviti u narednih dana- poručio je Zelenović.

On je istakao da je juče doneta odluka za obaveznu dezinfekciju objekata, upotrebu maski, postavljanje dezo-barijera, a pojačana je i kontrola nad sprovođenjem ovih mera. Svim privrednicima su podeljeni posebni dezificijenti kako bi mogli da dezinfikuju svoje radne prostore.

Apelovao je na roditelje, učenike i nastavnike da nose zaštitne maske i da se suzdržavaju bilo kakvih suvišnih kontakata. To su sve rizična ponašanja koja mogu da dovedu do pogoršanja ove situacije.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić je ovom prilikom istakao da su praktično vraćene mere koje su primenjivane u martu i aprilu. Na 11 lokacija su postavljeni kanisteri sa natrijum-hipohloritom. On je pozvao sve sugrađane da iskoriste ova dostupna sredstva. U toku je podela natrijum-hipohlorita privrednicima, kako bi mogli da izvrše dezinfekciju svojih radnih prostora. Vasić je pozvao predsednike stambenih zajednica kako bi ih upoznao sa merom vraćanja dezinfekcije stambenih ulaza i zajedničkih površina.

U Ulici Janka Veselinovića Komunalna policija obavlja podelu sredstava za dezinfekciju, a svi zainteresovani se mogu javiti na kontakt telefon 015/345-700.

Štabu za vanredne situacije u Šapcu ponovo je ustanovio meru obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, a to se posebno odnosi na banke, pošte, finansijske organizacije, trgovine i javne institucije. Već je počeo nadzor od strane Odeljenja za inspekcijske i komunalno poslove i Odeljenja komunalne policije a tiče se kontrole nošenja maski što će u narednom periodu biti pojačano. Moguće je i uvođenje novih mera, o čemu će građani biti blagovremeno obavešteni.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa