2. jul 2020.2. jul 2020.
Protest studenata Foto: Beta/Miloš Đorelijevski

Protest studenata Foto: Beta/Miloš Đorelijevski

Studenti digli Beograd na noge, idu ka Skupštini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući večeras na RTS najavio je da će u okviru pooštravanja mera za suzbijanje koronavirusa biti zatvoreni i svi studentski domovi u Beogradu. Ova vest izazvala je ogorčenje studentata iz svih doma u Beogradu koji su izbog toga izašli na ulice.

Prvo okupljanje studenta krenulo je u Studentskom gradu, gde se okupio veliki broj budućih akademaca, koji su izrazili nezadovoljstvo ovom odlukom i traže da bude poništena, te dodaju da studenti nisu neodgovorni kao što se predstavlja i da nose maske.

Novobeogradskim kolegama ubrzo su se priključili i studenti iz ostalih domova sa Zvezdare, Karaburme, Voždovca i Bulevara kralja Aleksandra.

Mnogi su na pominjenje predsednika i njegove odluke vikali “uaaaa” i oštro reagovali povicima negodovanja na optužbe nadležnih da su oni krivci za širenje koronavirusa u Beogradu.

23.55 – Za sutra u 10 časova zakazan je veliku studentski protest na Studentskom trgu u Beogradu. Organizatori, pozivaju sve studente i profesore da im se pridruže kako bi zajedno izrazili nezadovoljstvo povodom najavljenih mera koje utiču direktno na položaj studenata.

Organizatori pozivaju sve učesnike da obavezno ponesu maske i poštuju razdaljinu od dva metra, a ko ima simptome koronavirusa ne treba da dolazi. Planirano je da studenti zajedno propetaju do Vlade Srbije gde će protestovati dok se odluka predsednika Vučića o zatvaranju domova ne preinači.

23.48 – Studenti okupljeni ispred Skupštine večeras su pozvali ministra prosvete Mladena Šarčevića da se pojavi pred njima, i da studentima koji su oboleli od koronavirusa daju još jedan ispitni rok.

23.46 – “Molim vas da ovo večeras bude prava priča, bez političkih uzvika. Borimo se za budućnost”, rekli su studenti ispred Skupštine Srbije.

23.01 – Studenti iz studentskog doma Karaburma su se nakon sastajanke kod Vukovog spomenika uputili ka Skupštini uzvikujući “Ne damo domove”, javlja reporterka Nova.rs, sa lica mesta

22.58 – Studentkinja Učiteljskog fakulteta iz Kruševca kaže da sada ne smeju da popuste u svojim zahtevima

“Vučić je štošta obećavao studentima kao i čitavom narodu i ja mu ništa ne verujem. Kako on misli da dođem pred ispit i gde da budem kad je dom zatvoren. Neće moći tako, mora da nas ostavi ovde da učimo ako već hoće da ostanemo u zemlji”.

22.55 – Grupa studenta koji su krenuli iz Studentskog grada prolaze Bulevarom Mihaila Pupina ka Brankovom mostu i kako su najavili idu ka Skupštini.

22.42 – Posle razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i studenata, pronađeno je rešenje – studenti će ostati u domovima, uz nalaženje rešenja za povećanje epidemioloških mera, pišu pojedini beogradski mediji. Međutim, studenti za Nova.rs, tvrde da su za takvu odluku samo načuli, ali da im nije potvrđena.

“Načuli smo da je povukao odluku, pretpostavljamo da će nas iseliti kada nas sve testiraju i kada se zna ko je negativan ili poziitivan. Niko nam nije rekao o nastavku studija samo su nas iselili iz doma i to je to. Osećamo se kao marionete od kada je epidemija, i prvo iseljenje, i informacije koje nam daju i ovo sad”, rekla nam je Anđela M. iz Negotina

22.39 – Protest je krenuo potpuno spontano zbog ovoga. Blokirana je kompletno Ulica Vojvode Stepe ispred Doma. Saobraćaj stoji”, kaže jedan od studenata za Nova.rs
Nova. rs

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa