8. jul 2020.8. jul 2020.
Zelenović: U šabačku bolnicu smešteno 100 pacijenata

Zelenović: U šabačku bolnicu smešteno 100 pacijenata

Na današnjoj konferenciji za novinare rešena je situacija u vezi sa PSR testovima, koja je zbunjivala Šapčane. Laboratorija KC Vatreno oko ne radi više testove za Šabac, nego VSI, koji ima 2.000 testova, ali ne može da uradi analize za više od 100 dnevno. Od toga, 90 za Dom zdravlja i 10 za Opštu bolnicu. Nedavno smo dobili podatke od 03. jula. Čekamo rezultate testova za 04, 05. i 06 juli, za 234 osobe. Kada uzmemo u obzir još 70, koji su juče uzeti i vraćeni iz Vatrenog oka, to je ukupno 304 testa.

- Juče smo imali registrovana 140 slučaja. Danas ih je 45, za sada, i čekamo rezultate za još 90. Rezultati će biti gotovi između 17 i 18 časova. Pored toga, čekamo 234 testa koja su uzorkovana 04, 05. i 06. jula i nalaze se u laboratoriji Vatreno oko u Beogradu. Takođe, čekamo sudbinu za 70 testova koje je uzeo ZZJZ i OB Šabac, koje je Laboratorija Vatreno oko odbila da primi jutros. Treba pomoći i VSI da stigne da uradi više testova na dnevnom nivou, jer je očigledno da 90 nije dovoljno. Sve vreme nastojimo da imamo što više testova. Preporuke svih lekara je da sugrađani imaju što manji broj kontakata, reakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i apelovao na sugrađane da to ispoštuju.

Gradonačelnik je dodao da su pooštrene mere uz organizovanu akciju sa Domom zdravlja, ZZJZ, Policijskom upravom i Komunalnom policijom, doprinele da se lica koja su evidentirana kao pozitivna stave pod nadzor. Imamo 830 kontakta. Prema izveštaju PU Šabac, sva lica koja su u samoizolaciji poštuju propisane mere.

Prema rečima dr Jasmine Stanković, direktorke Doma zdravlja, jučerašnji dan je obležio najveći broj pacijenata, koji su se javili u kovid ambulantu. Ukupno 196.
- Zbog toga smo pojačali rad kovid ambulante. Popodne je radilo 7 lekara, a danas 8 kako bismo izašli u susret našim sugrađanima da se što pre pregledaju. Od 196 pacijenata, testirali smo 90. Bilo je potrebe za dodatnim testiranjem, ali s obzirom da je kapacitet VSI 90, pacijente smo pozvali da dođu jutros tako da će svi biti testirani. Od jučeršnjih 80 za koje smo dobali rezultate oko 17 časova, 55 je bilo pozitivnih, 25 negativnih. Jutros je odneto 90 uzoraka i danas očekujemo rezultate. Takođe, juče smo 17 pacijenata testirali serološkim testovima. Apelujem da se naši sugrađani što ranije jave na pregled, ukoliko imaju povišenu temperaturu, kašalj, posebno ako traje duže od tri dana, kratak dah, kao i gubitak čula mirisa i ukusa, da ne bi došli do faze kada se razvije srednje teška i teška klinička slika. Takođe, apelujem da pacijenti ne uzimaju terapiju na svoju istakla je dr Stanković.

U Opštoj bolnici Šabac obezbeđena je dezo barijera između crvene i sive zone.
- U bolnici je smešteno 60 lica koja se nalaze u crvenoj zoni na grudnom i delu internog odeljenja. Na infektivnom odeljenju nalazi se 40 pacijenata. Trenutno je u bolnici oko 100 ljudi. Kapacitet je 120 kreveta na sva tri odeljenja, ali problem predstavljaju kiseonička mesta, kojih nema dovoljno. U ovom trenutku, radi se na proširenju kiseoničkih mesta. Pacijetni sa teškom kliničkom slikom šalju se u Beograd. Još uvek nemamo podatak koliko je tih pacijenata, kao i smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom. Situacija je jako ozbiljna, dodao je Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa