10. jul 2020.10. jul 2020.
Vučić: Neprihvatljivi, nemogući i neralni zahtevi Prištine

Vučić: Neprihvatljivi, nemogući i neralni zahtevi Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da je Srbija spremna za nastavak dijaloga ali da su zahtevi koje je na današnjem video samitu iznela prištinska strana nemogući, nerealni i neprihvatljivi.

Albanska strana je izašla sa zahtevima koji se odnose na očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova i ustavne organizacije Kosova, na trajno uzajamno priznanje, članstvo u UN i da Kosovo priznaju članice EU koje to nisu učinile, a potom bi se bavili nestalima i ratnom štetom, rekao je Vučić televiziji Pink posle video konferencije o Kosovu.

"Ja sam rekao da je Srbija spremna da razogovara ali da ne prihvata ultimatume i naređenja", dodao je Vučić.
U Parizu je danas održan video samit o odnosima Srbije i Kosova na kojem su učestvovali predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.
Vučić posle Pariza treba da putuje u Brisel, gde u nedelju s premijerom Kosova Avdulahom Hotijem ima zakazan nastavak dijaloga uz posredstvo EU, koji je u prekidu od novembra 2018. godine. Vučić se do sada nije sastajao s Hotijem, koji je 3. juna postao premijer Kosova.

Najavljeno je da će na tom sastanku biti obnovljen rad na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji treba da obuhvati sva otvorena pitanja.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa