10. jul 2020.10. jul 2020.
Zelenović: Grad čini sve što je moguće da zaustavi širenje virusa

Zelenović: Grad čini sve što je moguće da zaustavi širenje virusa

Tokom poslednja 24 sata u Šapcu je potvrđeno 139 pozitivnih uzoraka na koronavirus, a pregledano je 246 građana istaknuto je danas na konferenciji Štaba za vanredne situacije u Šapcu.

-Danas je ukupno 139 pozitivnih na koronavirus, od čega je 82 od 100 testiranih u Veterinarskom specijalističkom institutu (VSI) u Šapcu, 73 u kovid-ambulanti i devet u Opštoj bolnici „Laza K. Lazarević“. Ostali podaci od 139 su pristigli od 4. jula testiranih u „Vatrenom oku“. U ovom trenutku čekamo da stigne još 150 testova iz „Vatrenog oka“ a odnosi se na datume 5. i 6. jul - rekao je komadant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Opšta bolnica u Šapcu u ovom trenutku ima 99 pacijenata koji su primljeni u crvenu i sivu zonu. Pored toga na čekanju je još 10 pacijenata.

-Popunjeni su kapaciteti na grudnom i internom odeljenju (crvena zona) i infektivno odeljenje (siva zona). Crveno odeljenje ima 77 bolesnika, od kojih je 14 primljeno danas . U sivoj zoni se nalaze 22 bolesnika, sedam je došlo danas, a na čekanju je deset. Danas će biti otvoren i hiruški blok. O tome me obavestio direktor OB u Šapcu- kaže Zelenović.

Tokom jučerašnjeg dana bilo je evidentirano 766 kontakata, što je utvrđeno od strane Policijske uprave i Pozivnog centra u Šapcu (746 lica su oni pozvali, dok su u 20 slučajeva išli u ne najavljene posete).
-Danas je ovaj broj već 1.040 kontakata, što je, priznaćete dramatičan skok. Naša odluka da tražimo i insistiramo uvedemo vanrednu situaciju bila je pravovremena i tačna, objasnio je Zelenović i pomenuto ilustrovao podatkom: "Za šest dana dobili smo 540 obolelih što jasno ukazuje na potrebu hitnog reagovanja".

Prema rečima dr Jasmine Stanković direktorke Doma zdravlja juče je u kovid-ambulanti Doma zdravlja zabeležen najveći broj, 246 pacijenata koji su pregledani.

-Kod svih pacijenata koji su pregledani sumnja se na kovid 19 infekciju. Svaki dan govorim da je najveći broj. To znači da su naši sugrađani shvatili ozbiljnost situacije, da se odazivaju na preglede. Ono što mogu da im poručim je da će svi biti pregledani, samo je potrebno da budu strpljivi. Zdravstveni radnici ulažu izuzetan trud i napor na ovim vrućinama. Juče smo dobili rezulatate za 100 testiranih od prethodnog po dogovoru sa VSI. Dakle od 100 testiranih PCR testom 77 je pozitivno, 27 negativno. Broj testiranih je korigovan 80, tako će biti svaki dan. Seroloških testova je urađeno osam. Nastavićemo dalje ovim tempom. Angažovano je osam lekara- rekla je dr Jasmina Stanković.

Ona je posebno skrenula pažnju građanima da imaju razumevanja. Kontakti zaraženih ne moraju da dolaze na pregled, da ne stvaraju gužvu ako nemaju simptome. Podsetila je da kovid 19 pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, nakon pregleda lekara i stručne procene idu u kućnu izolaciju sa odgovarajućom terapijom.
-Apelujem na sve sugrađane koji imaju temperaturu dužu od tri dana, otežano disanje ili kratak dah, da se jave i ne čekaju dugo u kućnim uslovima.

Dr Stanković se osvrnula i na informaciju da je Opšta bolnica postala kovid-bolnica i ovom prilikom istakla da još uvek čekaju instrukcije od Ministarstva zdravlja.

-Mi ćemo postupiti u skladu sa tom instrukcijom. Sve će biti organizovano u skladu sa novonastalom situacijom. Dakle, kontaktirala sam danas Ministarsvo zdravlja gde mi je rečeno da ćemo dubiti instrukciju. Naglašavam da ćemo vas obavestiti kako ćemo postupati sa pacijentima koji nam se obraćaju iz nekih drugih razloga -naglašava dr Stanković.

Opširnije u štampanom izdanju...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa