10. jul 2020.10. jul 2020.
Jutka dobio tri meseca zatvora

Jutka dobio tri meseca zatvora

Dopunjeno dopisničkom vešću. Osnovni sud u Kruševcu osudio je danas bivšeg predsednika opštine Brus, Milutina Jeličića Jutku na tri meseca zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje nad saradnicom Marijom Lukić.

Suđenje koje je počelo krajem 2018. godine, odlagano je iz različitih razloga u više navrata.
Sudsko veće, kojim je predsedavao sudija Aleksandar Kocić, oslobodilo je Jeličića po drugoj tački optužnice, za krivično delo polno uznemiravanje.

Reagujući na presudu, Marija Lukić je rekla da je zadovoljna što je Jeličić osuđen za teže krivično delo.

"Čitav proces je trajao više od dve godine i konačno je danas završeno suđenje. Zadovoljna sam bez obzira što je oslobođen za drugo krivično delo. Nismo tražili dodatno veštačenje da ne bi prolongirali postupak. Drago mi je da je proglašen krivim, kazala je Marija Lukić.

Advokat Marije Lukić Borivoje Borović ocenio je da je tom presudom suda u Kruševcu "pao prvi politički moćnik u Srbiji".

"Osuđen je na bezuslovnu kaznu zatvora od tri meseca za krivično delo nedozvoljene polne radnje. Ovo je dobar pomak za pravosuđe Srbije a odluku je doneo jedan od boljih osnovnih sudova", naveo je Borović.

Borović je dodao da je Marija Lukić "prva žena u Srbiji koja je uspela da spakuje u zatvor jednog moćnika koji se pozivao na najviše organe vlasti misleći da će ga oni zaštititi pred sudom".

"Što se tiče drugog krivičnog dela, koje se ticalo poruka, pošto policajci i veštaci nisu uzeli telefon Marije Lukić u kome se nalaze poruke, taj deo nije ni veštačen a mi nismo hteli da odugovlačimo suđenje", rekao je advokat.

Borović je ocenio da je "nesporno dokazano da je Jeličić vršio pritisak na sud, na policiju, da se izrugivao pravosuđu, da je slao batinaše na Mariju Lukić".

"Čak je jedan njegov čovek pokušao da je pregazi na pešačkom prelazu. I danas je pokazao svoju bahatost i nije pokazao kajanje", dodao je Borović.

Podršku Mariji Lukić i danas su pružili predstavnici Udruženje žena "Peščanik" i Alternativni centar za devojke iz Kruševca kao i članovi inicijative "Ne davimo Beograd".

Završna reč tužioca a potom i advokata odbrane trajala je skoro dva sata. Tužilac je za oba krivična dela, za koja se teretio Jeličić, tražio jedinstvenu kaznu zatvora od sedam meseci.

Jeličić je zgradu suda napustio nakon završne reči svojih advokata i nije prisustvovao izricanju presude.

On ima pravo žalbe na presudu u roku od osam dana.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa