10. jul 2020.10. jul 2020.
Neophodna zdravstvena nega za sve građane

Neophodna zdravstvena nega za sve građane

Komadant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović istakao je na današnjoj konferenciji za novinare da grad Šabac čini 1,6 ukupne populacije građana u Srbiji, a ima procenat pozitivih u Srbiji od 30 do 50 odsto dnevno, što je zabrinjavajući podatak.

-Mi verujemo da je epidemiološka situacija u Srbiji dramatična, a ne samo u Šapcu. Mi jedini imamo dokaze da te tvrdnje potkrepimo. Dokazi su nam potrebni da bismo se suočili sa činjenicama. Zaraza ne može da se kontrološe ako ne znate ko je pozitivan, ko su osobe koje treba staviti pod zdrvstveni nadzor i kome treba pomoći- kaže gradonačelnik.

Zelenović je takođe istakao da je Grad spreman da pomogne zdravstvenim ustanovama.

-Mi smo tu da pomognemo našim zdravstvenim ustanovama, onima na lokalnom i republičkom nivou. Povodom novonastale situacije Dom zdravlja treba da preuzme određene poslove Opšte bolnice, jer se ona zatvara za redovne pacijente, a oni upućuju na bolničke smeštaje u Sremsku Mitrovicu, Valjevo i Loznicu. Treba da se uvidi šta je neophodno da se popravi da DZ pruži zdravstvene usluge na najbolji način. Direktora DZ očekuje uputstva od resornog ministarstva. Koliko sam upoznat neophodno je da se doda rendgen dijagnostika za koju DZ nije registrovan i potrebna je dozvola Ministarstva. Grad ima novac da kupi rendgen aparat. Opšta bolnica će obezbediti potreban kadar, bar su tako rekli. Uradićemo sve što je u našoj moći da se zdravstvena usluga svim građanima pruži na najbolji mogući način- dodaje Zelenović.

Očekuje da će od utorka moći da se radi do 300 testova na Kovid 19 dnevno, umesto dosadašnjih 80. Apelovao je na građane da se ponašaju odgovorno, da se pridržajaju svih preventivnih mera zaštite, drže rastojanje, nose maske i održavaju higijenu ruku kako bi zaštitili sebe i druge.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa