11. jul 2020.11. jul 2020.
Prvi smrtni slučaj u Šapcu u novom talasu epidemije

Prvi smrtni slučaj u Šapcu u novom talasu epidemije

U Šapcu je zabeležen prvi smrtni slučaj u drugom talasu epidemije kao posledica delovanja virusa Kovid 19. Reč je o pacijentu preminulom u Opštoj bolnici, sada Kovid bolnici, Saopšteno je na redovnoj konferenciji za medije Gradskog štaba za vanredne situacije. Više podata o žrtvi trebalo bi da iznese Opšta bolnica.

U Šapcu je zabeleženo novih 90 registrovanih obolelih od Kovida u prethodna 24 sata.

-Na današnji dan imamo 90 novih pozitivnih, 58 u Domu zdravlja, 12 u Opštoj bolnici i Zavodu za javno zdravlje, a preostalo su lica za koje su stigli nalazi iz Torlaka. Ovo su nalazi stigli od 4. i 5. Jula, još uvek nisu stigli svi rezultati za 5. i 6. Jul i čekamo još 119 rezultata. Ukupno 741 osoba pozitivn na Kovid u našem gradu, što je gotovo deset puta više od 75 registrovanih u periodu prethodne krize. Mi smo 29. Juna imali 116 lica koja su se javila u Kovid ambulatnu, dan kasnije 131 osoba, prvog dana jula 136, drugog 162, trećeg 168, a u poslednja dva dana 246 preključe i 245 juče. Lekari ističu da sva lica imaju iste tegobe. Testira se u proseku 70, u poslednja dva dana 80 lica, a 70 do 80% testitranih dnevno su pozitivni. Testova imamo koliko imamo, ali nemamo dovoljno – naglasio je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović i dodao da podaci nisu ohrabrujući ni u Opštoj bolnici.

-Trenutno je u Opštoj bolnici 140 lica, 116 su u crvenoj zoni, a u sivoj 24. Nažalost, imamo jedno lice preminulo od Kovida 19. Tamo je takođe velika borba, uspostavljanje sistema u skladu sa novim okolnostima i zahvaljujem se svim lekarima, tehničarima, medicinskim sestrama i svim koji rade u Opštoj bolnici, koja je pod ogromnim pristiskom. Svaki dan pristižu novi pacijenti. Obavešteni smo da su dobili neophodni kontingent dodatne opreme tokom noći. Povećava se broj kiseoničkih mesta. Koliko može Štab će pomoći.

Jučerašnji dan je doneo najviše pregledanih pacijenata u Kovid ambulanti Doma zdravlja, a zbog ograničenog broja testova nisu u mogućnosti svi da se pregledaju.

-Testirali smo PSR testom 80, koliko može da primi laboratorija Veterinastrskog specijalističkog instituta iz našeg doma zdravlja. Dobili smo uput da one koje testiramo danas i sutra , da broj testiranih ne pređe 120 i te rezultate nosimo u ponedeljak ujutru, a rezultati će biti isti dan uveče iz razloga što Laboratorija sutra pravi pauzu sa testiranjem uzoraka koje budemo poslali. Serološki je testirano šest pacijenata. S obzirom na visoke temeprature, apelujem na sugrađane koji dolaze na pregled, kako su inače febrilni, sačekaju u hladu, ispod belih šatora, a neki mogu i na drugi ulaz iz Službe hitne medicinske pomoći, jer tamo takođe imaju hlad i klupe, a mi ćemo donositi i vodu. Sve u cilju da ne bude pogoršanja zdravstzvenog stanja. Svi će biti pregledani, dobiti odgovarajuću terapiju, a ko ne bude testiran biće na spisku za testiranje u skladu sa kapacitetima laboratorije – rekla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković, predtavivši novine za naredni period što se tiče snimanja pluća kod pacijenata sa sumnjom na pneumoniju.

- Ukoliko lekar proceni da pacijent ima pneumoniju biće upućen na RTG snimak u hirurški blok što je nova informacija. Biće prepodnevni termini i naši lekari i sestre će praviti spisak i voditi grupu planiranu za snimanje pluća. Dobila sam i informaciju da će u kovid bolnici, odnosno OPštoj bolnici koja je sada kovid bolnica, uz crvenu zonu, imati i deo zelene zone gde će biti primani pacijenti koji su urgentni, hitni. Ja sam u kontaktu sa dr Milomirom Maksimovićem i stalno ćemo izveštavati o tome. Naša Hitna pomoć biće u stalnoj komunikaciji sa urgentnim prijemom za zbrinjavanje najurgentnijih pacijenata biće upućivani u Opštu bolnicu u Loznicu i Opštu bolnicu u Valjevu, po proceni lekara, u skaldu sa tegobama koje budu imali i uz telefonsku najavu da se dovoze takvi pacijenti. Urgentni prijem, na ovaj način, počinje sa radom od ponedeljka, a do tada će pacijenti, ukoliko bude potrebe, biti upućivani u ova dva grada. Učinićemo sve, a apelujem na sugrađane da ne čekaju dugo sa tegobama, ukoliko imaju visoku temepraturu duže od tri dana pozivam da se jave obavezno. Cilj je da bude što manje pacijenata sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom.

Na elektronskoj sednici Štaba predložene su nove mere u suzbijanju širenja virusa.

-Predloženo je na Štabu, elektornskoj sednici, da se ograniči rad prodavnica i kioska, takođe do 20 časova, jer se tamo stvaraju redovi, a izuzeti su samo apoteke i benzinske pumpe. Činimo sve što možemo i još jednom apelujem i molim sve da se pridržavaju saveta o nošenju maski, distanci, da smanje izlaske, kako bi pomogli sebi i zdravstvenim ustanovama u gradu. Iako smo pre šest dana bili lokalna samouprava koja izmišlja vanrednu situaciju, juče smo čuli od premijerke da smo jedno od žarišta, tako da to pokazuje koliko je situacija ozbiljna kod nas. Očekujemo od Republikog štaba da preduzme nove mere, jer mi radimo u skladu sa onim što nam Zakon dozvoljava- izjavio je Milan Vasić, načelnik Gradske uprave podsećajući da je kontrola poštovanja mera redovna, te da je u pojačanom nadzoru nad radom ugostiteljskih objekata koji uočeno osam objekata koji ne poštuju tu meru i protiv njih će biti podnete odgovarajuće prijave.

Komandant Štaba je još jednom naglasio da bi brojevi u Šapcu bili i veći znatno kada bi bilo dovoljno testova.

-Skoro 750 zaraženih je već dramatičan podatak, ali je činjenica da bi taj broj bio i tri puta gori da smo imali dovoljno testova. Ako vam se javi 265 lica u Kovid ambulantu, a vi imate samo 80 testova, uz to je procenat pozitivnih u odnosu na testirane 70,80 %, matematika kaže da bi verovatno bilo između 200 i 210 novozaraženih, odnosno pozitivnih. Šabac nema najdrastičnije mere, mi imamo mere koje imaju svi gradovi koji su proglasili Vanrednu situaciju i mi delujemo u skaldu sa Uredbom Vlade Srbije. Grad Beograd ima posebnu odluku i posebnu meru ali se Šabac po epidemiloškoj slici ne razlikuje od Beograda, samo oni nemaju dovoljno testova da dobiju realnu sliku. Sa ovim što mi imamo, pokazujemo i dokazujemo ozbiljnost situacije u celoj Srbiji - dodaje Zelenović, ističući da su mogućnosti mera na nivou grada ograničena Uredbom.

-Neko će reći da su ovo stroge mere, neko ne, ali mi pratimo situaciju i ukoliko se poboljša, naravno da ćemo relaksirati mere. U prvoj krizi smo donosili ozbiljne mere, ali smo i prvi otvorili pijace, život se odvijao na najbolji mogući način koliko je situacije dozvoljavala. Mi ne možemo da propišemo drastičnije mere od ovih, niti bi to želeli, jer verujemo građanima i apelujemo na njihovu svest, verujemo da ćemo uspeti sa ovim merama. Videćemo šta će preduzimati Vlada i Krizni štab. Mi ne možemo da donesemo odluku da maska na otvorenom bude obavezna, mi smo doneli da je obavezna u zatvorenom prostoru, kao i distanca i videćemo do ponedeljka kako će se situacija odvijati. Jasno nam je da su ugostitelji, ne svojom krivicom, u najtežem položaju, razumemo da su kirije isti, da nabavne cene nisu niže, da su porasle akcize i trudićemo se gde god je moguće da pomognemo, gde su naše mogućnosti, a u skladu sa čuvanjem zdravlja sugrađana. Prva smo lokalna samouprava koja je ukinula za ovu godinu takse za letnje bašte i oni do kraja 2020. godine neće plaćati tu takcu. Ponavljam, situacija je dramatična u Šapcu, a siguran sam da je i u Srbiji ista, negde i gora nego u Šapcu, samo nemaju dovoljno testova da dokažu podaci to. Nije naša odluka da Opšta bolnica postane Kovid bolnica, to je odluka doneta na nivou države, ne znamo razlog, ali moramo da je poštujemo i da pomognemo koliko možemo.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa