12. jul 2020.12. jul 2020.
Petrovdan

Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici obeležavaju danas veliki praznik Petrovdan. Dan sećanja na hrišćanske svetitelje i apostole Petra i Pavla. Ovo je jedan od najvažnijih praznika u letnjem ciklusu praznika.

Praznik je posvećen sećanju na Svetog Petra prvog među Jevrejima koji je primio Hrišćanstvo, jedan je od Apostola, a po smrti Isusa Hrista odlazi u Rim gde je bio prvi episkop i sećanju na Svetog Pavla, rođenog kao Savle. U početku je Savle bio farisej i progoitelj Hriščana, ali je na putu ka novom progonu doživeo prosvetljenje, postavši verni sledbenik Hrišćana.

Petar i Pavle su pogubljeni zbog propovedanja Hrišćanstva u vreme vladavine cara Nerona.

Kod nas se veruje da je Petrovdan dan kada jesen sve više dolazi do izražaja, a vreme počinje da se menja. Običaj je da se pale lile uoči praznika. Lile se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa