12. jul 2020.12. jul 2020.
foto: www.kamatica.com

foto: www.kamatica.com

Kovid računi do 15. avgust

Preduzetnici u Srbiji kojima je 7. jula legla i treća, poslednja tranša pomoći u vidu državnih minimalaca, do 15. avgusta moraju da podignu ta sredstva, posle čega se ovi kovid računi automatski gase i sva sredstva koja su se zatekla na njima se vraćaju u budžet.

Pojedini preduzetnici sa ličnom zaradom još razmišljaju da li im se podizanje ovih 90.000 dinara isplati, jer im i dalje nije jasno da li će platiti standarnu sumu poreza i doprinosa na minimalnu zaradu koju su sebi odredili, ili će morati da ova plaćanja obračunaju na 30.000 dinara.

Ovo pitanje muči preduzetnike sa ličnom zaradom još od donošenja Uredbe o direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru u aprilu, jer, kako je eKapija već pisala, ta Uredba nije dala nikakva bliža uputstva o tome, a u pojedinašnim slučajevima preduzetnici su dobijali često nedorečena mišljenja Ministarstva finansija. Prvi minimalci su u maju legli na račune, a zvaničnog stava o tome još nije bilo.

Sada, prema rečima Aleksandra Vasića, osnivača kompanije Poslovni savetnik, ta problematika konačno je razrešena, ali na štetu preduzetnika sa ličnom zaradom.

– Prema stavu Ministarstva finansija, paušalci dižu minimalac bez ikakvih ograničenja, dakle plaćaju svoje standardne poreze i doprinose, ali oni preduzetnici koji su na isplati lične zarade moraju da obračunaju poreze i doprinose kao da im je neto zarada u iznosu minimalca – navodi Vasić za eKapiju.

Treća, mala grupa preduzetnika su, dodaje Vasić, oni koji nisu paušalci a plaćaju poreze i doprinose po rešenju i oni takođe mogu da prebace minimalac u celokupnom iznosu, bez ikakvih obračuna.

Kamatica/Ekapija

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa