13. jul 2020.13. jul 2020.
Zelenović: Situacija u gradu dramatična

Zelenović: Situacija u gradu dramatična

Kako je saopšteno na današnjoj sednici kriznog štaba, tokom vikenda nijedan uzorak nije testiran, jer laboratorija Veterinarskog instituta nije radila. Dostavljeno im je 70 uzoraka od subote i 51 od nedelje iz KOVID ambulante kao i 25 uzoraka iz Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje.

-Na pregled se u subotu javilo 177 pacijenata sa tegobama sumnjivim na KOVID-19 infekciju, a u nedelju 184. Ukupan broj testiranih PCR testom tokom ova dva dana je 121. Večeras očekujemo rezultate tih testova - kaže direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković i dodaje da je danas testirano 100 pacijenata čiji se rezultati očekuju sutra.

Kada je u pitanju organizacija urgentnog prijema Opšte bolnice, odnosno zelene zone, doktorka ističe da će služba Hitne pomoći koordinirati rad sa urgentnim prijemom gde će se zbrinjavati najteža stanja.

- Oformljeni su timovi specijalista, naši doktori će upućivati tamo najhitnije slučajeve, one koji ne mogu da izdrže transport do Opšte bolnice Loznice i Valjeva. Pacijenti koji su za hospitalizaciju kao i teški, hitni pacijenti će se upućivati u ove dve ustanove uz najavu na određene brojeve telefona - dodaje da dijaliza ostaje u našoj bolnici, kao i da će svi pacijenti primati hemoterapiju kao i do sada.

-U ovom trenutku, 171 osoba je smeštena u Opštoj bolnici u Šapcu. Imamo jedan novi smrtni slučaj - kaže komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović i dodaje da je situacija u našem gradu dramatična i da sve sprovedene mere treba da dovedu do smanjenja širenja zaraze.

-Imali smo molbu ugostitelja iz Šapca i potpuno razumem stav ugostitelja koji ne posmatraju grad kao izolovano ostrvo, ni mi ga ne posmatramo tako. Ovde se primenjuju drastičnije mere ali svuda u okolini se ne primenjuju gotovo nikakve mere. Uputili smo mišljenje Zavodu za javno zdravlje držeći se pravnog stanovišta koje je primenjeno u Beogradu da se omogući rad baštama u našem gradu do 23 časa. Mišljenje je vraćeno i kaže da u ovom trenutku to nije moguće i da se mora nastaviti primena odluke Vlade i Kriznog štaba Vlade Republike Srbije koja kaže da je radno vreme ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova - ističe Zelenović i napominje da se u skladu sa tom procedurom primenjuje odluka Zavoda za javno zdravlje.

Kada je u pitanju radno vreme radnji i kioska Zavodu je upućena molba za mišljenje na koji način treba da se tretira pitanje radnog vremena.

-Mi na konferencijama svakog dana podnosimo izveštaje onakve kakve dobijemo od nadležnih institucija. Svako treba da odgovara za podatke koje je dostavio u tom izveštaju. U poslednje vreme iz Zavoda za javno zdravlje dolazi informacija kako grad Šabac nije postupio po mišljenju zavoda od 23. i 26. juna. Moram da kažem da je to neistina da bi sugrađani znali. Dopis od 23. u kom je neophodno nošenje maski u autobusu, od tog dana se to primenjuje u našem gradu. Dopis od 26. juna da je pogoršana epidemiološka situacija i da treba preduzeti niz mera i Štab je propisao niz mera i kao što znate nije moguće ući u poštu, banku, prodavnicu, javnu instituciju bez maske. Postavili smo kanistere sa sredstvima za dezinfekciju. Sve mere se primenjuju u našem gradu i takve tvrdnje su neistinite i zlonamerne – kaže načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa