13. jul 2020.13. jul 2020.
Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Premijerka:Testiranje Srbiju dnevno košta do 500.000 evra, Šabac prvi po broju pozitivnih

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ima dovoljno PCR testova ali da ne mogu da se testiraju svi koji imaju neki od simptoma zbog kojih sumnjaju na korona virus, ili prosto zato što to žele, zato što bi to značilo da država daje "300.00 do 500.000 evra dnevno na testove kada je procenat zaraženih između jedan i tri odsto".

Brnabić je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade za borbu protiv epidemije korona virusa odgovarajući na pitanja novinara rekla da bi u slučaju da se testiraju svi "imali po 15.000 PCR testova dnevno, što košta 1,5 miliona evra", što je navela da je "besmisleno jer nema tih laboratorija i tih ljudi koji će u tri smene da iščitaju rezultate".

Prema njenim rečima zdravstveni sistem pokušava da masovno testira isključivo one za koje se opravdano sumnja da mogu biti pozitivni na korona virus.

"Zamolili smo ljude da ne zloupotrebljavaju to. I u Šapcu ni u jednom trenutku nije bilo da nema testova. Svako jutro iz Vlade Srbije ide upit zavodima za javno zdravlje u Srbiji koliko im treba testova i idu testovi", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da Šabac poslednjih dana prednjači po broju pozitivnih na korona virus, i da je država otvorila tamošnji Veterinarski institut da se obrađuju testovi.

Brnabić je pozvala gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića da "ne zloupotorebljava ovu stuaciju".

"Kaže čovek da su sami kupili testove. Ne znam zašto bi kupovali, ako svako jutro pitamo da li vam trebaju testovi?", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da nema ništa protiv da se u testiranje građana na korona virus uključe i privatne zdravstvene ustanove, ali da ne mogu da privatne laboratorije da obrađuju PCR testove, a da ako ima takvih "država nema problem da im da dozvolu".

Brnabić je rekla da je trenutno zbog korona virusa hospitalizovano 4.451 osoba u Srbiji.


Izvor Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa