15. jul 2020.15. jul 2020.
UNS:Za pet dana napadnuto i ometano 28 novinara i medijskih radnika

UNS:Za pet dana napadnuto i ometano 28 novinara i medijskih radnika

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je za pet dana napadnuto ili ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa demonstracija u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu.
Kako se navodi u saopštenju UNS-a, njih 14 je zadobilo povrede od kojih je šest zahtevalo hitnu lekarsku pomoć.
" Povređeni novinari, snimatelji i fotoreporteri napadnuti su od policije, demonstranata koji su bacali kamenice, druge čvrste predmete, ali i udarcima u glavu i telo čvrstim predmetima iz neposredne blizine, dodaje se.
UNS je saopštio da je u dogovoru sa napadnutim kolegama, i njihovim urednicima, kao i u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, prijavio policiji tri slučaja.
"Povređeni novinari, fotoreporteri i snimatelji, kojima je lekarska pomoć pružena u urgentnim centrima, njih šestoro, dalo je izjave policiji i u jednom slučaju forenzičarima u ustanovama hitne medicinske pomoći, navodi UNS.
Prema podacima UNS-a, još troje kolega i koleginica prijavilo je policiji ili je u postupku podnošenja prijave napada, dok je najveći broj slučajeva, iako pobrojan u saopštenjima UNS i drugih novinskih i medijskih organizacija ostao zvanično neprijavljen.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa