15. jul 2020.15. jul 2020.
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nove mere: Maske i na otvorenom, okupljanja do 10 ljudi

Nove mere Kriznog štaba jesu obavezne nošenje maski i na otvorenom, i to na mestima gde nije moguće napraviti razmak od metar i po.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, donete su najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa.

Na teritoriji cele Republike Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi. Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu, danas je proširena na teritoriju cele Republike Srbije, bez izuizetka. Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Sve mere koje su usvojene na današnjoj sednici Kriznog štaba, važiće od petka, 17. jula 2020. godine.

Podsetimo, u ponedeljak je Ana Brnabić, predsednica Vlade i Kriznog štaba, najavila je na konferenciji za medije da će predložiti uvođenje obaveze nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Kako je tada rekla, predložiće i zabranu svih javnih okupljanja naredne dve nedelje.

Ove mere, kako je najavljeno, važile bi za teritoriju cele Srbije.

Prethodno je na jučerašnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević na pitanje o novom uvođenju policijskog časa izjavila da “ne možemo da očekujemo neke druge mere, jer sve zavisi od nas”, kao i da “svako u borbi protiv ovog virusa mora da preuzme svoju ulogu”.

“Što se tiče policijskog časa nismo o tome razgovarali, uveli smo ga kada je imao cilj, a u međuvremenu nismo stajali skrštenih ruku”, rekla je Kisić Tepavčević.

Od pre dve nedelje, odnosno, od 30. juna, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu na snagu su stupile oštrije mere, poput obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima, a ne samo u prevozu, pod pretnjom kazni.

Tada je dr Kisić Tepavčević rekla da “to ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita”.

U Srbiji je već dvadesetak opština uvelo vanrednu situaciju zbog koronavirusa.
Izvor: Portal Nova S

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa