Berza

  • basb 801 ▲ 0,13%
  • dinnpb 5.800 ▼ -0,79%
  • dnos 3.079 ▼ -0,68%
  • fito 2.550 ⚫ 0,00%
  • gsfd 580 ⚫ 0,00%
  • kopb 7.100 ⚫ 0,00%
  • niis 540 ▼ -1,46%
  • unpr 750 ⚫ 0,00%
(31. jul 2020.)

Danas presuda Šariću

Danas presuda Šariću
Sudsko veće Specijalnog suda danas će, u petak, kako ja najavljeno, izreći prvostepenu presudu Darku Šariću, optuženom da je "oprao" više od 20 miliona evra, stečenih prodajom droge.

Šariću se paralelno sudi za šverc i trgovinu oko pet tona kokaina, otkrivenog u akciji Balkanski ratnik, za šta je osudjen na 15 godina zatvora, ali konačna odluka još nije doneta jer je slučaj trenutno na odlučivanju u Apelacionom sudu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražio je maksimalne kazne za ubacivanje "prljavog" novca u finansijske tokove Srbije, dok je odbrana predložila oslobadjajuću presudu, tvrdeći da novac Šarića potiče od legalnih poslova.

U optužnici se kaže da je Šarić novac stečen trgovinom droge investirao u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti, uglavnom na području Vojvodine.

To je uspevao, tvrdi Tužilaštvo, koristeći of šor kompanije, koje je osnovao u Americi, i njegove firme u Crnoj Gori, takodje kao i sa organizovanom kriminalnom grupom koju je organizovao, sa jasno podeljenim ulogama njenih članova.

Pri tome je, navodi se dalje, njegov identitet ostajao skriven i poslove je retko zaključivao lično.

Postupajući tužilac je Saša Ivanić. Odbrana je tražila njegovo izuzeće tvrdeći da nije nepristrasan, zatim i izuzeća tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i republičkog Zagorke Dolovac.

Sudsko veće kojim predsedava sudija Siniša Petrović, koji je sudio i u postupku Šariću za šverc kokaina, izreći će presudu u 11. časova.

Sudjenje Šariću pred Specijalnim sudom počelo je pre desetak godina, prvo u njegovom odsustvu jer je bio u bekstvu.
Beta

Najnoviji broj

30. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa