4. avgust 2020.4. avg 2020.
foto: Agencija Beta

foto: Agencija Beta

Važna faza obnove Notr Dama

Deo ogromnih simfonijskih orgulja juče je skinuto sa postolja u katedrali Notr Dam koja je 1. aprila 2019. godine oštećena u velikom požaru. Radnici su danas sa posebnom pažnjom spustili prve delove orgulja koje su bile na postolju visokom oko 13 metra.

"To je bila veoma osetljiva faza i za nas izvor velikog stresa", rekao je tehničar Kristijan Lic koji je zadužen za nadgledanje tog dela velikih radova na obnovi katedrale.

Juče je spušten deo postolja sa kojih se upravlja orguljama, koje imaju pet klavijatura i oko 115 pedala. Orgulje bi trebalo da budu ponovo stavljene 16. aprila 2024. kada ističe rok od pet godina za obnovu grandiozne katedrale. Orgulje Notr Dama su najveće u Francuskoj i zvuk tog instrumenta čuje se u katedrali od 1733. godine.

Njegova restauracija ne predstavlja tehnički problem, problem je što je posao dug jer je potrebno da se demontira više od 8.000 cevi, sve pedale i veći deo složenog mehanizma tog instrumenta. Orgulje nisu oštećene u požaru ali su prekrivrene olovnom prašinom.

Katedrala Notr Dam, srednjovekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod reke Sene, 15. aprila 2019. je zahvatio ogroman požar koji je ugašen posle nekoliko sati. Gradnju katedrale, koja se nalazi geografski u samom centru Pariza, započeo je 1163. godine biskup Moris de Sili, a završena je skoro dva veka kasnije 1345. godine.
Agencija Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa