(4. avgust 2020.)

Istraživanje porekla virusa

Istraživanje porekla virusa
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je pripremni tim za istraživanje porekla epidemije korona virusa završio misiju u Kini i da priprema slanje veće grupe stručnjaka u oblast iz koje se epidemija proširila po svetu. Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da će međunarodni tim stručnjaka otići u kineski grad Vuhan, u kojem je, kako se veruje, epidemija izbila krajem prošle godine, prenosi Asošiejted pres.

"Pripremni tim SZO koji je bio u Kini završio je misiju koja će biti temelj za dalje zajedničke napore na utvrđivanju porekla virusa. Epidemiološka proučavanja će početi u Vuhanu kako bi bio utvrđen mogući izvor infekcije prvih slučajeva", kazao je Gebrejesus.

Dodao je da će "dokazi i hipoteze" koje nastanu iz rada biti temelj za dalja duža proučavanja.

Pretpostavlja se da je zaraza korona virusom potekla s pijace iz kineskog grada Vuhana na kojoj se prodaju razne životinje. Naučnici teže da utvrde poreklo virusa i kako je on mogao da pređe sa životinja na ljude u decembru. Oni uglavnom odbacuju spekulaciju da je korona virus napravljen u laboratoriji instituta za virologiju u Vuhanu.

U svetu je zaraza korona virusom potvrđena kod više od 18,3 miliona ljudi, od kojih je umrlo više od 695.000.
Agencija Beta

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa