4. avgust 2020.4. avg 2020.
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

SZO se založila za bezbednu vakcinu protiv korona virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) založila se danas za poštovanje postojećih pravila i protokola za razvoj vakcine protiv korona virusa pošto su ruske vlasti obećale "nekoliko miliona doza" te vakcine početkom 2021. godine.

"Svaka vakcina i svaki lek moraju da budu podvrgnuti različitim ispitivanjima i testovima" pre njihove proizvodnje, izjavio je danas u Ženevi portparol SZO-a Kristijan Lindmajer na onlajn konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, postoje jasne smernice i propisi kako bi proces bio siguran i efikasan.

"Ponekad naučnici kažu da su nešto pronašli što je naravno odlična vest. Međutim između trenutka pronalaska i mogućnosti proizvodnje neke vakcine koja je dobra i prošla sve etape, postoji velika razlika", dodao je portparol.

Ruske vlasti saopštile su u ponedeljak da će uskoro biti u mogućnosti da mesečno proizvode nekoliko stotina hiljada doza vakcina protiv korona virusa i čak "nekoliko miliona" od 2021. godine.

Rusija, kao i mnoge druge zemlje, mesecima radi na vakcini protiv korona virusa. Ta vakcina je plod saradnje laboratorije s Ministarstvom odbrane.

Neki naučnici su izrazili zabrinutost zbog brzine razvoja vakcine u Rusiji, ocenjujući da su možda neke etape preskočene kako bi se ubrzao rad.
Foto
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa