5. avgust 2020.5. avg 2020.
Foto Danas

Foto Danas

Školsi čas od 30 do 35 minuta?

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da povodom početka naredne školske godine postoji predlog da se nastava organizuje u školama, tako što bi učenici od prvog do četvrtog razreda imali po četiri časa dnevno od 30 do 35 minuta, uz odmor izmedju časova od po 20 minuta, sa dezinfekcijom, uz to da bude samo do 15 učenika po odeljenju.

Kon je za RTS izjavio da će to biti generalni predlog za početak školske godine, a da će se najverovatnije ostaviti školama da pojedinačno u skladu sa mogućnostima i potrebama organizuju nastavu.

"Nošenje maski je predlog, ne pominje se u ovom dopisu, to ima smisla kada se ustane i ide napolje", rekao je Kon i dodao da ako ima po 15 učenika u odeljenju to obezbedjuje distancu i nije potrebno nošenje maski u učionicama za vreme trajanja nastave.

Kon je rekao da svi pokazatelji ukazuju da se epidemija smiruje i da dolazi do smanjenja potencijala prenošenja korona virusa, kao i da je sve više kontrolnih pregleda koji pokazuju da se bolest završava i da se broj onih koji mogu da prenose virus se smanjuje.

Prema njegovim rečima to potvrdjuje i smanjuje broja onih koji su hospitalizovani u kovid bolnicama, i da sve ukazuje da se postupno izlazi iz vrlo nepovoljne i nestabilne situacije, ali da je daleko od toga da može da se kaze da se situacija stabilizuje naročito u Beogradu i većim gradovima.

"Jasno se uočava da je nakon uvodjenja obaveznog nošenja maski, držanja distance, došlo do zaravnjenja a sada dolazi do spuštanja krive", kazao je Kon.

On je informaciju da je juče bio prvi dan nakon dužeg vremena da pacijenti iz Beograda nisu slati u kovid bolnice u drugim gradovima prokomentarisao da "to jasno govorni da ukupno gledano na celoj teritoriji Srbije postupno dolazi do smanjivanja aktivnosti virusa".

"Ali sam vrlo oprezan u bilo kakvim izjavama, jer odmah dolazi do popuštanja pažnje", rekao je Kon.

Kon je rekao da je "virus neuporedivo više rasprostranjen nego u samom početku", kao i da će se za nedelju do deset dana videti da li otvaranje bazena i kupališta na Adi ima posledica, odnosno da li su se poštovale preporučene mere, ili nisu.

Prema njegovim rečima, za razliku od prvog dela epidemije korona virusa, nakon čijeg su prvog pika zdravstvene ustanove izlazile iz kovid režima, ovoga puta neće biti potpunog ukidanja bolnica koje su u kovid režimu, i u njima će ostati neka odeljenja samo za kovid pacijente.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa