7. avgust 2020.7. avg 2020.
U Šapcu četiri novoobolela

U Šapcu četiri novoobolela

Prema poslednjem dostupnom zvaničnom izveštaju četiri osobe su pozitivne na virus korona u gradu, što je i najmanji broj obolelih u proteklih mesec dana, saopšteno je danas na redovnoj koferenciji za medije Štaba za vanredne situacije grada Šapca. U Opštoj bolnici „Laza K. Lazarević“, trenutno je 182 pacijenta, devet je primljeno u toku prethodna 24 sata, dok je njih 21 otpušteno sa bolničkog lečenja, četiri na respiratoru, dok su dve izgubile bitku sa Kovidom.

-Dan iza nas u Kovid ambulanti je protekao bez većih gužvi kada je pregledan 161 pacijent, 43 prva pregleda, a 118 su kontrolni pregledi. Primetan je povećan broj retestiranja, i od danas svi rezultati onih koji su na ponovljenom testiranju šalju se u nacionalnu referentnu laboratoriju u Batajnici. Samo oni sa tegobama suspektnik na Kovid-19 će se testirati u Veterinarsko - specijalističkom institutu u Šapcu, koji u roku od 24 sata dostavi rezultate analaiza, što je veoma brzo, efikasno i samim tim možemo da postupamo dalje po proceduri u lečenju pacijenata – rekla je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković i dodala da su analize urađene 5. avgusta, pokazatelj da je manje osoba zaraženih, i da je značajan udeo ponovo testiranih.

Policijska u prava u gradu u okviru svojih aktivnosti kontrolisala je i poštovanje propisane mere samoizolacije za 491 osobu, od toga 484 provere izvršeno je telefonskim putem i sedam odalazaka na kućnu adresu. Uručeno je i 97 novih rešenja sanitarne inspekcije. Načelnik gradske uprave Milan Vasić ističe da sugrađani poštuju mere, te da nije bilo neophodno izricanje sankcija.

Zavanični dopis Grada Šapca o antigenskom testiranju upućen Ministarstvu zdravlja još uvek je bez odgovora nadležnih instanci.

-Nema odgovora od strane Ministarstva, ali ni Kriznog štaba po pitanju antigenskih testova za osobe koje nemaju simptome i izmene algoritma. O ovoj temi govorio je i dr Predrag Kon rekavši da je u upozant sa antigenskim testovima, i da oni mogu da donesu prednost u borbi protiv zaraze, što se poklapa sa mišljenjem kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu. Smatramo da će ovo postati praksa, ne samo u Srbiji, nego i svetu, tako bismo imali brze rezultate i jasniju sliku o svemu. Statistčki podaci govore da je situacija u ovom periodu bila značajno ozbiljnija od one u martu kada je bilo na snazi vanredno stanje. Nudimo rešenja koja mogu da pomognu da se na organizovan način bori protiv zaraze i da sve institucije u sistemu daju svoj dorinos. To ne mora da košta dodatno – pojasnio je komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Nadležni pozivaju Špačane da poštuju propisane mere kako bi zaštitili sebe, svoje najbliže i sačuvali zdravlje u vremenu epidemije. Volonteri Grada u okviru svojih aktivnosti obilaze domaćinstva kako bi sugrađanima dostavili preventivne zdravstvene pakete.

-To su mali porodični paket koji pokazju koliko je važno da vodimo računa o sebi, svojim komšijama i najbližima. Skromni zdravstveni paket biće dostupan svim našim sugrađanima, jer ne pravimo razliku između seoskog i gradskog područja i brinemo o svima – zaključio je Zelenović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa